DISTRIBUIȚI
KGMA

Coreea de Nord îşi continuă programele de dezvoltare a armamentului, în pofida situaţiei economice agravată de blocajele intervenite în contextul pandemiei de COVID-19, subliniază Naţiunile Unite într-un raport marţi, potrivit AFP şi agerpres.

Mai multe serii de sancţiuni au fost impuse Phenianului ca răspuns la programele sale nuclear şi de rachete balistice, care au înregistrat progrese rapide sub actualul lider Kim Jong-Un.


Citeşte şi: Facebook dezvăluie cauza care a provocat avaria majoră la nivel global – Black News

Publicarea acestui raport intervine după o serie de tiruri cu rachetă, care au resuscitat preocupări ale comunităţii internaţionale în ultimele săptămâni, mergând până la convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit documentului, publicat marţi – după ora Seulului – care acoperă perioada dintre 6 februarie şi 3 august, Coreea de Nord continuă să-şi perfecţioneze programele de armament.

„În pofida atenţiei acordate agravării dificultăţilor economice, Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) continuă să-şi menţină şi să-şi dezvolte programele nuclear şi de rachete balistice”, subliniază raportul redactat de un grup de experţi responsabili de supravegherea aplicării sancţiunilor impuse regimului nord-coreean.

Phenianul nu a procedat la niciun tir cu rachetă balistică intercontinentală sau la vreun test nuclear din 2017, dar – după cum menţionează raportul – au fost efectuate teste „combinând tehnologii balistice şi de ghidare” şi că această activitate continuă la facilităţile-cheie legate de programul nuclear.

Experţii investighează totodată transferurile ilicite de maşini de lux, în pofida închiderii frontierelor la începutul anului 2020 în scopul protejării Coreei de Nord de răspândirea pandemiei de coronavirus apărută în China vecină şi întreruperea importurilor de produse de consum, inclusiv a produselor de lux interzise de sancţiunile ONU.

Kim Jong-Un a fost văzut în ultimele luni într-un SUV Lexus, iar raportul menţionează o tentativă de expediere a unor maşini de lux în valoare de peste 1 milion de dolari, între care modele de tipul respectiv, probabil din Emiratele Arabe Unite (EAU) la Ningbo (în China) în vederea transportării lor în Coreea de Nord.

Citeşte şi: 400 de migranţi au fost prinşi la graniţa Germaniei cu Polonia – Black News

Discuţiile pe tema nucleară se află în impas de la eşecul celui de-al doilea summit între Kim şi preşedintele american de la acea vreme Donald Trump în februarie 2019, la Hanoi, Phenianul respingând eforturile Seulului de a relansa dialogul.

Sub preşedinţia lui Joe Biden, SUA şi-au exprimat în repetate rânduri dorinţa de a se întâlni cu reprezentanţi nord-coreeni în problema denuclearizării Peninsulei Coreea.

Kim Jong-Un a refuzat săptămâna trecută o nouă ofertă de dialog din partea Washingtonului, acuzând guvernul lui Joe Biden de „continuarea politicii ostile a precedentelor administraţii” faţă de ţara sa.