DISTRIBUIȚI
asia.nikkei.com

Coreea de Nord ar fi cheltuit până la 650 de milioane de dolari în acest an pe teste de armament, sumă ce ar fi putut fi folosită pentru combaterea penuriei alimentare, conform unui studiu publicat joi, citat de AFP, potrivit agerpres.

Raportul Institutului coreean pentru analiza problemelor de apărare (KIDA) estimează că regimul lui Kim Jong Un a cheltuit între 400 şi 650 de milioane de dolari pentru dezvoltarea şi testarea a 33 de rachete, lansate în acest an.


Citeşte şi: Un avion militar S-A PRĂBUŞIT în SUA – Black News

Aceşti bani „ar fi putut permite contracararea penuriei alimentare din acest an sau furnizarea unei doze unice de vaccin COVID-19 tuturor nord-coreenilor”, se menţionează în raport.

Phenianul a efectuat până acum în acest an un număr record de 18 teste de armament, continuându-şi campania şi după recenta apariţie a COVID-19 şi în această ţară izolată, unde virusul a infectat din mai şi până acum peste 4,3 milioane de persoane din totalul de aproape 26 de milioane de locuitori.

Coreea de Nord suferă penurii alimentare cronice, agravate atât de sancţiunile internaţionale asupra programelor sale de arme cât şi de autoizolarea impusă pentru a se feri de pandemie.

Citește și: Joe Biden: Democraţia este ‘un element esenţial’ pentru viitorul continentului american – Black News

Media oficiale nord-coreene, care de obicei raportează testele reuşite de arme în următoarele 24 de ore, nu au menţionat cele mai noi tiruri de rachete. Potrivit lui Sokeel Park, director pentru Coreea de Sud al organizaţiei nonguvernamentale Liberty in North Korea, acest lucru sugerează că nord-coreenii ştiu foarte puţine „despre cantitatea de resurse pe care guvernul lor le risipeşte”.

Mai mult, Washingtonul şi Seulul atenţionează de câteva săptămâni că regimul nord-coreean pregăteşte un test nuclear. Marţi, secretarul de stat adjunct american Wendy Sherman a avertizat că un astfel de test va determina un răspuns „rapid şi energic”.