DISTRIBUIȚI
KGMA

Coreea de Nord a celebrat sâmbătă aniversarea creării naţiunii cu apeluri la consolidarea potenţialului său militar nuclear, sfidând ameninţările cu noi sancţiuni internaţionale, relatează AFP.

Într-un editorial, cotidianul Rodong Sinmun, organ al partidului unic nord-coreean, s-a pronunţat în acest sens făcând referire la aşa-numita politică Byungjin, care constă în dezvoltarea simultană a economiei ţării şi a potenţialului său nuclear şi la filosofia naţională Juche sau autosuficienţa.


„Sectorul apărării, în concordanţă cu politica Byungjin a partidului, trebuie să producă în cantităţi mai mari arme avansate conform Junche”, a scris Rodong Sinmun.

Publicaţia şi-a exprimat dorinţa să existe mai multe ‘evenimente miraculoase’ ca cele două teste cu rachete balistice intercontinentale (ICBM) executate recent cu succes de Coreea de Nord. Aceste teste, subliniază cotidianul, au avut ca scop descurajarea Statelor Unite în presupusa lor intenţie de a ‘decapita’ conducerea nord-coreeană.

„Indiferent de gălăgia pe care o vor face SUA şi marionetele lor”, Coreea de Nord „va rămâne o citadelă eternă şi extrem de rezistentă”, a proclamat organul partidului, cu ocazia aniversării fondării în 1948 a Republicii Populare Democrate Coreea (RPDC), denumirea oficială a Coreii de Nord.

În timpul aniversării de anul trecut, la 9 septembrie 2016, Phenianul a desfăşurat cel de-al cincilea său test nuclear.

Regimul nord-coreean a executat al şaselea test nuclear în urmă cu o săptămână. Phenianul a transmis că a fost vorba de o bombă cu hidrogen sau bomba H miniaturizată şi aptă să fie plasată pe o ICBM. În iulie, a efectuat de asemenea două teste cu ICBM.