DISTRIBUIȚI
China Times

sursa foto:  AP

Coreea de Nord a făcut public un videoclip de propagandă cu lansarea unui atac cu rachete asupra insulei americane Guam, ameninţând SUA cu o „răzbunare nemiloasă” pentru ignorarea avertismentelor Phenianului cu privire la exerciţiile comune americano-sud-coreene anuale în largul Peninsulei Coreene, relatează marţi The Telegraph, conform agerpres.

În înregistrare, preşedintele american Donald Trump se uită fix la un cimitir plin de cruci, în timp ce vicepreşedintele Mike Pence este cuprins de flăcări.


Citeşte şi: Kim Jong-Un A INSPECTAT în mare secret graniţa cu Coreea de Sud

Videoclipul de aproape 4 minute arată că insula Guam este vizată de rachete balistice nord-coreene cu rază intermediară de acţiune.

„Americanii ar trebui să trăiască cu ochii şi urechile larg deschise. Ei vor chinuiţi zi şi noapte de rachetele Hwasong-12, fără să ştie când acestea vor fi lansate”, se menţionează într-un mesaj în cadrul acestei înregistrări video, citat de Yonhap. „Ei vor fi şocaţi!”, se mai spune în text. „Noi doar vrem ca responsabilii politici americani să se gândească serios de două ori înainte de un rezultat evident (cel al declanşării unui război)”, se mai spune în mesaj, însoţit de o fotografie a ministrului apărării american, James Mattis, şi care continuă cu cuvintele: „Timpul nu este de partea SUA”.

În timp ce exerciţiile comune între SUA şi Coreea de Sud continuă marţi, Coreea de Nord şi-a înăsprit retorica, estimând că ar fi greşit ca SUA să creadă că Phenianul va sta „confortabil şi nu va face nimic”, citează agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA o declaraţie făcută de un purtător de cuvânt al armatei Coreii de Nord.

Exerciţiile în curs de desfăşurare şi vizita unor înalţi responsabili militari americani în Coreea de Sud creează circumstanţele pentru „simularea unui război”, potrivit KCNA.

Potrivit Yonhap, trei comandanţi militari americani de rang înalt – comandantul şef al Flotei americane din Pacific, amiralul Harry Harris, şeful Comandamentului strategic al SUA, generalul John Hyten, şi directorul Agenţiei de apărare antirachetă, general-locotenentul Samuel Greaves – urmăresc personal exerciţiul de la postul de comandă.

Citeşte şi: Două trenuri de pasageri S-AU CIOCNIT în SUA. 42 de oameni sunt răniţi – FOTO/VIDEO

Aceste comentarii denotă un ton mai beligerant după ce războiul declaraţiilor între SUA şi Coreea de Nord părea să se fi diminuat.

Trump a salutat săptămâna trecută decizia lui Kim Jong-Un de a amâna tirul cu rachete în largul insulei Guam peste Japonia, după ce promisese „foc şi furie” dacă Phenianul mai continua să ameninţe teritoriul american.

Tensiunile au crescut în iulie, după ce Coreea de Nord a efectuat două teste cu rachete balistice intercontinentale ICBM, iar Donald Trump a sugerat că forţa militară este o opţiune pentru a împiedica regimul de la Phenian să obţină acest tip de rachete, care ar putea lovi cu un focos nuclear teritoriul SUA.