DISTRIBUIȚI
Daily Express

Coreea de Nord a transmis luni că discuţiile diplomatice cu Statele Unite ar putea fi reluate în „câteva săptămâni”, însă regimul de la Phenian nu va lua în calcul abandonarea programului său nuclear decât în momentul în care ameninţările externe vor fi eliminate în totalitate, informează The Associated Press, scrie mediafax.

Potrivit unui comunicat atribuit unui oficial din Ministerul de Externe de la Phenian, potenţialele discuţii viitoare vor fi decisive în ceea ce priveşte determinarea sorţii campaniei diplomatice cu Statele Unite.


Citește și : Prima reacţie oficială a Moscovei după atacul din Arabia Saudită

Oficialul a mai afirmat că discuţiile privind denuclearizarea Coreei de Nord vor fi posibile doar când „în mod clar şi fără dubiu vor fi eliminate ameninţările şi obstacolele care ne ameninţă securitatea sistemului şi obstrucționează dezvoltarea noastră”.

Dacă negocierile între Phenian şi Washington vor fi „o şansă sau o ocazie de precipitare a crizei depinde în totalitate de SUA”, se mai afirmă în comunicat.

Negocierile între cele două ţări au intrat în impas după ce summitul din luna februarie, între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, de la Hanoi, Vietnam, s-a încheiat brusc pe fondul disensiunilor în legătură cu relaxarea sancţiunilor economice în schimbul dezarmării.

Tot luni, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că negocierile între Washington şi Phenian s-ar putea relua „în curând”.

Citește și : Un actor rus, condamnat la ani grei de temniţă, a fost trecut pe lista ‘deţinuţilor politici’

Săptămâna trecută, prim-viceministrul nord-coreean de Externe, Choe Son Hui, a declarat că regimul de la Phenian este dornic să reia tratativele pe tema programului său nuclear la finalul lunii septembrie, însă Washingtonul trebuie să vină cu noi oferte.

Declaraţiile oficialilor nord-coreeni privind reluarea negocierilor vin după ce regimul de la Phenian a testat în ultimele două luni mai multe proiectile, posibil rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, despre care experţii cred că ar putea lovi ţinte din Coreea de Sud, inclusiv bazele americane din această ţară.