DISTRIBUIȚI
BusinessLIVE

Coreea de Nord a acuzat SUA că doresc noi sancţiuni împotriva Phenianului, în pofida gesturilor de bunăvoinţă ale Nordului, şi a comunicat că Statele Unite nu se pot aştepta la progres privind dezarmarea nucleară dacă Washingtonul urmează „un scenariu neactualizat”, scrie Reuters, potrivit news.ro .

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean a precizat într-un comunicat publicat de agenţia de stat KCNA că Nordul încă doreşte să implementeze acordul la care s-a ajuns în timpul summit-ului dintre liderul nord-coreean, Kim Jong-un şi preşedintele american, Donald Trump, în Singapore, pe 12 iunie.


Citește și : Forţele aeriene americane au trimis o escadrilă de F-22 în Europa pentru antrenamente

În această săptămână, mai mulţi diplomaţi americani au insistat că este nevoie ca Phenianul să ia mai multe măsuri pentru a se ajunge la dezarmarea nucleară.

Ministerul de Externe nord-coreean a comunicat joi că a oprit toate testele nucleare şi că a demontat „facilitatea de testare nucleară” şi cu toate acestea, SUA au insistat „să aibă loc mai întâi dezarmarea nucleară”.

De asemenea, ministerul a precizat că Nordul a înapoiat rămăşiţele soldaţilor americani din Războiul Coreean, un gest de bunăvoinţă care a avut ca scop îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări.

„Totuşi, SUA au răspuns prin a sugera noi sancţiuni internaţionale şi au pus presiune pe Coreea de Nord”, se arată în comunicat.

În plus, „SUA încearcă să inventeze un pretext pentru a creşte sancţiunile împotriva Coreei de Nord”, este precizat în comunicat.

„Câtă vreme SUA se leagă de un scenariu neactualizat pe care celelalte administraţii l-au încercat şi au eşuat, nu se pot aştepta la vreun progres în implementarea acordului dintre Coreea de Nord şi SUA, inclusiv în ceea ce priveşte dezarmarea nucleară”, a comunicat Ministerul.

Citește și : Rusia: Percheziţii la două sedii ale mişcării politice Open Russia

Coreea de Nord a acuzat, de asemenea, oficiali americani de rang înalt că „acţionează împotriva dorinţei preşedintelui Trump prin faptul că fac acuzaţii fără dovezi împotriva noastră şi încearcă să intensifice presiunea şi sancţiunile internaţionale”.

Miercuri, ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că SUA „nu sunt dispuse să aştepte prea mult” pentru ca statul nord-coreean să ia măsuri pentru dezarmarea nucleară.