DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: A Hwasong-15 intercontinental ballistic missile (ICBM) is launched at Pyongyang International Airport, in Pyongyang, North Korea February 18, 2023 in this photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA). KCNA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA./File Photo/File Photo

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică joi, cu câteva ore înainte de vizita preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol în Japonia, a anunţat într-un comunicat Statul Major interarme sud-coreean, transmite AFP, potrivit agerpres.

Coreea de Nord a tras o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) spre Marea Japoniei.”Armata noastră a detectat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune trasă din zona Sunan, Phenian”. Rachetă, trasă într-un unghi înalt, a zburat 1.000 de kilometri înainte de a ateriza în mare, a declarat armata sud-coreeană.


Citeşte şi: Tranzitul moldovenesc al ‘lend-lease’-ului american – Black News

Washington şi Seul şi-au consolidat cooperarea în domeniul apărării în faţa ameninţărilor militare şi nucleare tot mai mari din partea Coreei de Nord, care şi-a înmulţit testele de arme în ultimele luni.

Această nouă demonstraţie de forţă are loc cu câteva ore înaintea vizitei la Tokio a preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol. În capitala Japoniei, acesta va aborda în special problema programelor nord-coreene de rachete şi arme nucleare, într-un moment în care Seul şi Washington desfăşoară manevre militare pe care Phenianul le vede ca pe o repetiţie a unei invazii a teritoriului său.

Citeşte şi: SUA au şters de la distanţă software sensibile de la bordul dronei prăbuşite în Marea Neagră – Black News

Este a treia demonstraţie de forţă a regimului de la Phenian de duminică, în contextul în care Coreea de Sud şi Statele Unite desfăşoară în această săptămână cele mai mari exerciţii militare comune din ultimii cinci ani, denumite „Scutul libertăţii”. Exerciţiile se concentrează pe „schimbarea mediului de securitate” din cauza agresivităţii crescute a Coreei de Nord, au spus aliaţii.