DISTRIBUIȚI
REUTERS

Coreea de Nord a lansat luni două proiectile neidentificate, a anunţat armata sud-coreeană, la câteva săptămâni după ce Phenianul a anunţat sfârşitul moratoriului său asupra testelor de rachete balistice cu rază lungă de acţiune, informează AFP, potrivit agerpres.

Cele două proiectile au fost trase în direcţia est, deasupra mării, în regiunea Wonsan, pe coasta estică, a precizat Statul Major interarme sud-coreean într-un comunicat. „Armata supraveghează eventuale alte lansări şi este pregătită” (să acţioneze), se poate citi în comunicat.


Citeşte şi: Coronavirusul A AJUNS în Indonezia! Familia unui înalt oficial a fost infectată!

Coreea de Nord a întreprins la sfârşitul anului trecut o serie de tiruri, dintre care ultimul în noiembrie, anunţând uneori tiruri cu rachete balistice sau teste ale „sistemului de lansare multiplu de rachete ghidate de calibru mare”. De asemenea, Coreea de Nord a testat în decembrie un motor de rachetă.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunţat la sfârşitul lui decembrie încheierea moratoriului său asupra testelor nucleare şi testelor de rachete balistice intercontinentale, în timpul unei reuniuni a liderilor partidului puterii din Coreea de Nord. El a ameninţat cu testarea unei „noi arme strategice”.

Citeşte şi: Luare de OSTATICI într-un mall din Filipine! Cel puţin un om a fost rănit

Peninsula Coreeană a trecut în 2018 printr-o remarcabilă detensionare, ilustrată prin întrevederile istorice dintre Kim şi preşedintele american Donald Trump. Însă negocierile asupra denuclearizării se află într-un punct mort după al doilea summit între cei doi lideri, în februarie 2019 la Hanoi.

Phenianul a lansat în trecut rachete capabile să atingă tot teritoriul continental al SUA. Pe lângă testele cu rachete, Coreea de Nord a realizat şi şase teste nucleare, dintre care ultimul a fost cel al unui sistem de propulsie de 16 ori mai puternic decât bomba care a devastat Hiroshima în 1945, potrivit estimărilor.