DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: North Korean leader Kim Jong Un and his daughter Kim Ju Ae watch a missile drill at an undisclosed location in this image released by North Korea's Central News Agency (KCNA) on March 20, 2023. KCNA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. IMAGE PIXELLATED AT SOURCE/File Photo

Coreea de Nord a testat o nouă dronă de atac nuclear subacvatic săptămâna aceasta, ca răspuns la exerciţiile militare comune desfăşurate de SUA şi Coreea de Sud, a anunţat vineri agenţia de presă nord-coreeană KCNA, transmite AFP, potrivit agerpres.

Armata nord-coreeană a testat acest nou sistem de arme de marţi până joi, în largul coastei provinciei Hamgyong de Sud. Misiunea acestui sistem este de a „produce un tsunami radioactiv pe scară largă” printr-o explozie subacvatică şi să distrugă navele şi porturile inamice.


Citeşte şi: Von der Leyen organizează o conferinţă în vederea localizării copiilor ucraineni răpiţi de Rusia – Black News

„Această dronă de atac nuclear subacvatic poate fi desfăşurată pe orice coastă sau în orice port, remorcată de o navă de suprafaţă”, a raportat KCNA.

În momentul exploziei subacvatice, drona navigase timp de 59 de ore şi 12 minute la o adâncime de 80 până la 150 de metri.

Comisia Militară Centrală a Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord a lansat testele „cu scopul de a avertiza inamicul împotriva unei crize nucleare reale şi pentru a verifica fiabilitatea forţei nucleare de autoapărare”.

Citeşte şi: SUA nu exclud, pe termen lung, negocieri privind graniţele Ucrainei – Black News

Coreea de Nord a lansat miercuri mai multe rachete de croazieră, potrivit armatei sud-coreene, care efectuează în prezent exerciţii comune la scară largă cu SUA. Phenianul consideră aceste exerciţii drept repetiţii pentru o invazie a teritoriului său şi a avertizat în mod repetat că va răspunde „masiv”.

Noile lansări şi teste au loc la aproximativ o săptămână după ce Coreea de Nord a testat cea mai puternică rachetă a sa, Hwasong-17, al doilea test al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) în 2023.