DISTRIBUIȚI
dpa

Coreea de Nord pare să fi organizat joi o paradă militară la sfârşitul congresului extraordinar al Partidului Muncitoresc, eveniment care în mod normal ar fi fost urmărit îndeaproape de observatorii internaţionali, relatează Reuters şi Yonhap, potrivit agerpres.

Parada, care nu a fost difuzată live de media de stat, a început în jurul orei locale 18:00 (09:00 GMT) şi continua încă două ore mai târziu, a indicat pentru Yonhap o sursă din guvernul sud-coreean.


Citește și: Aproape 39.000 de spanioli s-au infectat cu coronavirus în ultimele 24 de ore

Potrivit NK News, un site care monitorizează Coreea de Nord, au fost văzute aeronave militare lansând artificii.

Miercuri, Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un şi membră a comitetului central al partidului, a criticat armata sud-coreeană pentru că a afirmat că a detectat semne ale unei parade duminică, la Phenian, calificând această afirmaţie drept o expresie a „abordării ostile” a Seulului faţă de Nord, a relatat agenţia de presă nord-coreeană KCNA.

Joi, KCNA a mai anunţat şi că în ajun Kim Jong Un şi alţi înalţi oficiali nord-coreeni s-au reunit pe un stadion închis la Phenian pentru a urmări un spectacol patriotic cu formaţii artistice militare şi civile, în finalul congresului care a durat opt zile.

Citește și: Este IMPOSIBIL ca Trump să fie judecat înainte de plecarea sa de la Casa Albă

Nici Kim şi nici ceilalţi spectatori nu păreau să poarte măşti sau să respecte alte măsuri de distanţare fizică, potrivit imaginilor difuzate de media de stat.

Coreea de Nord, stat izolat şi supus sancţiunilor internaţionale pentru programele sale de arme nucleare şi balistice, nu a raportat niciun caz de infectare cu noul coronavirus, dar a luat măsuri stricte de închidere a graniţelor pentru a împiedica propagarea pandemiei.