DISTRIBUIȚI
REUTERS

Coreea de Nord a folosit timp de mai multe generaţii prizonieri de război sud-coreeni şi pe descedenţii lor la muncă forţată într-o vastă reţea de mine de cărbune, afirmă o organizaţie de apărare a drepturilor omului, relatează miercuri AFP, scrie agerpres

Zeci de mii de prizonieri de război sud-coreeni nu au fost niciodată eliberaţi de Phenian după războiul din Coreea (1950-1953).


Citește și : Rusia măreşte amenzile pentru protestatari

Aceşti prizonieri de război au fost trimişi să muncească în mine de cărbune în condiţii asimilabile sclaviei, iar copiii şi nepoţii lor au moştenit această soartă brutală, potrivit unui raport al Alianţei cetăţenilor pentru drepturile omului în Coreea de Nord (NKHR), un ONG cu sediul la Seul, publicat joi.

Sistemul numit „songbun” în Coreea de Nord clasifică cetăţenii în funcţie de originile lor sociale şi politice. Fidelitatea absolută faţă de autorităţi este un factor crucial şi cei ai căror strămoşi au colaborat cu duşmanul japonez sau care au fost capitalişti se află în partea de jos a scării.

„Acest sistem songbun a fost transmis copiilor şi nepoţilor, care continuă să muncească în mine de cărbune, plumb, zinc sau de alt fel”, se menţionează în raport. „Lor li se interzice să-şi schimbe domiciliul, locul de muncă sau să urmeze studii superioare”, adaugă textul citat.

Phenianul a invadat Coreea de Sud în 1950 şi până la armistiţiu sute de mii de soldaţi au fost făcuţi prizonieri de cele două părţi ale Zonei demilitarizate (DMZ).

În termenii Convenţiei de la Geneva din 1949, statele nu pot ţine în detenţie un prizonier de război după sfârşitul unui conflict, dar Phenianul a autorizat revenirea a doar 8.343 sud-coreeni.

În 2014, un raport al ONU a estimat că cel puţin 50.000 de prizonieri de război sud-coreeni au rămas în Nord după război şi că circa 500 se aflau încă în viaţă.

Însă calvarul lor a fost ignorat de guvernul de la Seul, iar ei au fost „uitaţii” celor cinci summituri intercoreene, a declarat pentru France Presse Joanna Hosaniak, autoarea raportului.

Citește și : Paşapoartele britanicilor rezidenţi în UE NU trebuie ştampilate la reintrarea în Schengen

„Nu există informaţii şi nici interes” pentru această afacere în Coreea de Sud, a mai spus ea.

Coreea de Nord susţine că respectă drepturile omului şi că a predat toţi prizonierii de război.