DISTRIBUIȚI

Coreea de Nord a efectuat joi două tiruri cu rachete balistice în largul coastei de est, a anunţat armata sud-coreeană, după alte două tiruri cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune miercuri şi unul duminică, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

„Armata sud-coreeană a detectat două rachete balistice cu raze scurtă de acţiune, lansate din Sunchon, în provincia Pyongan de Sud, spre coasta de est între 08.48 PM şi 08.57 PM. Prin supraveghere consolidată şi vigilenţă, armata noastră continuă să fie pe deplin pregătită, cooperând strâns cu SUA”, a precizat Statul Major sud-coreean.


Citește și : Turcia îşi consolidează prezenţa militară în Ciprul de Nord

Tirurile au avut loc după ce vicepreşedinta americană Kamala Harris a încheiat o vizită în Coreea de Sud, pe durata căreia a fost foarte critică la adresa Phenianului.

Armata sud-coreeană nu a furnizat detalii privind distanţa, înălţimea şi viteza rachetelor.

Ministrul japonez al apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că cele două rachete s-au înălţat până la o altitudine de 50 km şi au acoperit o rază de 300 km. În context, el a mai afirmat că repetatele lansări de rachete ale Coreii de Nord nu pot fi tolerate.

Coreea de Sud şi aliaţii săi sunt preocupaţi că Phenianul este pe cale să efectueze un test nuclear, care ar fi al şaselea din 2006 şi primul din 2017.

Parlamentari sud-coreeni informaţi de serviciile speciale au declarat miercuri că Phenianul a încheiat pregătirile pentru un test nuclear şi o posibilă fereastră pentru efectuarea lui ar putea fi între 16 octombrie şi 7 noiembrie.

Citește și : Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin: escaladarea războiului și anexarea teritoriilor pun Kremlinul în dificultate