DISTRIBUIȚI
Newsweek

Coreea de Nord a transmis duminică că „nu este interesată” să continue negocierile privind programul nuclear dacă Statele Unite nu renunţă la politica „ostilă”, a doua zi după eşecul consultărilor din Suedia, scrie AFP, potrivit news.ro .

Phenianul nu este interesat să continue negocierile la fel de incoerente până când Statele Unite nu vor lua măsuri concrete pentru a pune capăt politicii „ostile”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei nord-coreene, citat de agenţia oficială KCNA.


Citește și : Speculaţiile privind un posibil veto al Ungariei la o amânare a Brexitului sunt doar ‘zvonuri’ (ministru)

„Soarta dialogului SUA-Coreea de Nord este în mâinile Washingtonului şi data limită este finalul anului”, a adăugat acesta.

Aceste noi declaraţii virulente vin a doua zi după eşecul consultărilor din Suedia, între Phenian şi Washington, care au reprezentat o primă încercare de a reporni dialogul după luni de impas diplomatic şi escaladă militară odată cu testele de rachetă din Coreea de Nord.

La capătul unei zile de consultări la Stockholm, sâmbătă, emisarul nord-coreean Kim Myong Gil a imputat eşecul discuţiilor americanilor, estimând că aceştia din urmă „nu au renunţat la atitudinea lor obişnuită” şi nu au adus „nimic la masa negocierilor”. Pe de altă parte, Washingtonul a estimat că discuţiile au fost „bune”, precizând că sunt gata să le continue.

Citește și : Alegeri legislative în Portugalia. Premierul Antonio Costa este dat drept marele favorit

Dialogul între cele două state este într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi, în februarie, dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-corean, Kim Jong Un, şi de când Phenianul a înteţit testele cu rachete de scurtă acţiune în ultimele luni, ultimul fiind miercuri.