DISTRIBUIȚI
smh

De la decizia anuntata de presedintele american Donald Trump de retragere a Statelor Unite din Acordul pentru clima de la Paris si pâna la uraganele devastatoare, inundatiile, secetele si incendiile care au facut ravagii în lumea întreaga, 2017 a fost un an extrem de dificil în ceea ce priveste lupta împotriva încalzirii globale, informeaza Thomson Reuters Foundation.

Însa o serie de masuri de combatere a agravarii amenintarilor climatice au fost demarate pe plan global în cadrul unor comitete de business, în birourile primariilor unor orase si chiar în urma discutiilor purtate în bucatariile unor politicieni, reînnoind sperantele în lupta pentru limitarea efectelor negative generate de modificarile climei.


Thomson Reuters Foundation a alcatuit un Top 5 al persoanelor care s-au remarcat cel mai mult în cadrul acestor actiuni în 2017.

Timoci Naulusala (foto), un baiat de 12 ani din Fiji – Timoci Naulusala, al carui sat din Fiji a fost devastat de ciclonul Winston în 2016, a lansat un apel emotionant comunitatii internationale, cerându-i sa adopte o serie de masuri, în cadrul summitului pentru clima organizat de ONU la Bonn, în noiembrie.

„Casa mea, scoala mea, mâncarea, apa, economiile au fost complet distruse. Viata mea a fost cuprinsa de haos”, a declarat el în fata echipelor de negociatori care au participat la aceasta conferinta anuala pentru clima.

Fiji, un mic stat insular din Oceanul Pacific, este deosebit de vulnerabil în fata modificarilor climatice, iar unele dintre cele 300 de insule ale sale sunt amenintate de cresterea nivelului apelor.

Tinerii din Fiji – si din lumea întreaga – vor avea cel mai mult de pierdut daca o serie de actiuni agresive nu vor fi demarate pentru a rezolva aceasta problema. Tinerii vorbesc tot mai mult în public despre protejarea drepturilor lor la un viitor care sa se asemene cu acela de care au beneficiat parintii lor.

„Modificarile climatice sunt aici si vor ramâne aici daca voi nu veti lua masuri”, a avertizat Timoci Naulusala în discursul lui.

Ruth Khasaya Oniang’o, „evanghelista” legumelor din Kenya – Ruth Khasay Oniang’o, profesoara de nutritie, a fost recompensata cu African Food Prize pe 2017, în semn de recunoastere a eforturilor depuse pentru a promova legumele originare din Africa si alte culturi cu scopul de a eradica malnutritia si foametea si pentru a-i ajuta pe fermierii africani sa devina mai rezistenti în fata pagubelor provocate de modificarile climatice.

În Kenya, legumele traditionale africane au fost adeseori ignorate, inclusiv din cauza faptului ca semintele necesare plantarii lor se gasesc în prezent tot mai greu.

Însa legumele frunzoase, precum iuta-nalba si umbra noptii africane, sunt bogate în nutrimente, iar unele dintre ele detin si proprietati medicinale, a declarat Ruth Khasaya Oniang’o.

Ea promoveaza si recoltele rezistente la seceta, precum porumbul, pentru a limita efectele precipitatiilor inconstante, „bolile ciudate ale plantelor si daunatorii periculosi” care apar în numar tot mai mare pe masura ce modificarile climatice se intensifica.

Saul Lliuya, fermier peruan – Saul Lliuya, originar din regiunea andina din Peru, a dat în judecata furnizorul german de utilitati energetice RWE, o companie aflata în cealalta jumatate a planetei, pentru faptul ca îi pericliteaza comunitatea. Acest proces este monitorizat cu mare atentie de o serie de experti din domeniul legislatiei.

Saul Lliuya spuned ca emisiile de gaze cu efect de sera provenind din uzinele RWE sunt partial vinovate de topirea ghetarilor andini. Scurgerile de apa, acumulate într-un lac situat deasupra satului sau, ameninta sa provoace inundatii si sa îi avarieze locuinta.

El solicita despagubiri de 20.000 de dolari, care, daca le va primi, vor fi donate imediat unui program guvernamental – creat cu un buget de 4 milioane de dolari – pentru a preveni inundatiile cauzate de cresterea apei din acel lac.

Desi suma este mai degraba una simbolica, un astfel de precedent – faptul ca furnizori de instalatii care polueaza clima pot fi gasiti vinovati pentru pagube de acest tip – reprezinta adevaratul premiu urmarit de Lliuya si alti fermieri amenintati de dezastrele climatice.

Compania RWE spune ca plângerea depusa în instanta de Lliuya este lipsita de fundament si ca un singur agent poluator nu poate fi gasit vinovat pentru încalzirea globala. Însa un tribunal din Germania a acceptat sa analizeze dovezile prezentate în acest proces.

Locuitorii din satul Ralegan Siddhi din India – În ciuda faptului ca beneficiaza de cea mai scazuta medie anuala de precipitatii din regiune, micul sat indian Ralegan Siddhi a reusit sa îsi asigure necesarul de apa timp de patru decenii, chiar si în timpul secetelor severe din 2014 si 2015, care au generat aproape 7.000 de sinucideri în rândul fermierilor din Maharashtra.

Locuitorii din acest sat din vestul Indiei au reusit sa capteze apa de ploaie – nu au mai lasat-o sa se scurga – prin ridicarea unor baraje pe dealurile comunei lor si canalizând apa spre un put urias, conform unui model creat de activista sociala Anna Hazare în anii 1970.

O rationalizare atenta a apei a asigurat cantitati suficiente pentru toti rezidentii, apa fiind furnizata prin robinete în toate gospodariile o data la doua zile, apoi stocata în bidoane mari de culoare albastra.

Pâna acum, 86 de sate învecinate au implementat diverse versiuni ale modelului Hazare, ameliorând randamentele recoltelor fermierilor locali.

Jerry Brown, guvernatorul statului american California – De la promisiunea alocarii unor fonduri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si pâna la încurajarea rezidentilor sa faca trecerea de la automobile poluante la vehicule electrice, Jerry Brown a condus actiunile din Statele Unite în ceea ce priveste limitarea încalzirii globale, sfidând decizia presedintelui Trump de a parasi Acordul pentru clima de la Paris.

În iulie, el si fostul primar al orasului New York Michael Bloomberg au lansat „America’s Pledge”, o initiativa ce vizeaza unirea a 230 de orase si regiuni, noua state si peste 1.500 de companii din Statele Unite, inclusiv unele ce apar în topul Fortune 500, pentru a îndeplini angajamentele climatice americane, chiar si în absenta sprijinului guvernului federal de la Washington.

„Astazi, transmitem un mesaj clar lumii întregi si îi spunem ca statele, orasele si companiile americane merg mai departe cu angajamentele noastre pe care le-am luat în virtutea Acordului pentru clima de la Paris – cu sau fara Washington”, a declarat Jerry Brown în momentul lansarii acestei initiative.

La negocierile pentru clima organizate de ONU în luna noiembrie, el i-a îndemnat pe conducatorii oraselor din lumea întreaga sa priveasca spre viitor din toate punctele de vedere, inclusiv prin adoptarea unor standarde mai eficiente în privinta constructiilor si prin planificarea unor orase mai compacte, cu scopul de a face fata schimbarilor climatice.