DISTRIBUIȚI
Reuters

Guvernul şi o majoritate a partidelor parlamentare din Danemarca au convenit crearea unei echipe operative care va investiga modul de repatriere a minorilor danezi aflaţi în tabere de refugiaţi din nord-estul Siriei, a anunţat marţi Ministerul de Externe de la Copenhaga, potrivit dpa și agerpres.

Noua structură îşi va prezenta concluziile până la 15 mai, inclusiv cu privire la posibilitatea evacuării copiilor danezi neînsoţiţi aflaţi în Siria.


Vezi şi: Poliţiştii mexicani au omorât o imigrantă – VIDEO

Acordul a fost susţinut de partidele de opoziţie de centru-dreapta, dar şi de formaţiunile de centru-stânga care deseori sprijină guvernul minoritar social-democrat condus de Mette Frederiksen.

În paralel, Copenhaga trebuie să iniţieze măsuri care pe termen scurt pot îmbunătăţi situaţia copiilor.

Citeşte şi: 25 de lideri mondiali vor un tratat comun privind pandemiile

Ministerul de Externe danez a menţionat, într-o declaraţie, că în taberele de refugiaţi din Siria se află 19 copii danezi cu vârste între 11 şi 14 ani şi şase mame care au declarat că doresc să revină în Danemarca. Declaraţia MAE danez arată că adulţii care s-au alăturat Statului Islamic şi au luptat împotriva ”valorilor democratice de libertate şi egalitate sunt indezirabili”.

”Ceea ce noi toţi avem în comun este faptul că dorim să ajutăm copiii”, a declarat ministrul de externe danez Jeppe Kofod.