DISTRIBUIȚI
BBC

Preşedintele COP26, Alok Sharma, a confirmat vineri că intenţionează să organizeze Conferinţa ONU asupra schimbărilor climatice preconizată pentru noiembrie, la Glasgow, Scoţia, cu prezenţă fizică, în ciuda pandemiei, acest eveniment fiind considerat ”ultima speranţă” pentru a împiedica o creştere necontrolată a temperaturilor, informează AFP, potrivit agerpres.

”Mereu am susţinut necesitatea unui COP cu prezenţă fizică (…) preconizăm aşadar un summit cu prezenţă fizică, unde ne vom asigura că siguranţa delegaţilor va fi primordială”, a anunţat acesta cu prilejul unui discurs pe tema summitului, promiţând că ”va explora toate măsurile de securitate posibile împotriva COVID-19”.


Citește și : După ce i-a arestat prietenul, Putin AMENINŢĂ Ucraina

Prevăzută iniţial pentru noiembrie 2020, Conferinţa ONU asupra schimbărilor climatice (COP26) – care va reuni lideri din 196 de ţări, alături de companii şi experţi – a fost deja amânată din cauza pandemiei.

Chiar dacă situaţia sanitară s-a îmbunătăţit în mare măsură în Regatul Unit – ţara cea mai grav afectată din Europa, înregistrând un bilanţ de aproape 128.000 de morţi – multe ţări se tem în continuare că reprezentanţii lor nu vor putea asista în persoană la discuţii. Din acest motiv, au fost lansate apeluri ca evenimentul să fie organizat online.

”Alături de colegii noştri din guvernul scoţian, din consiliul municipal Glasgow, organisme din domeniul sănătăţii publice şi Organizaţia Naţiunilor Unite, explorăm toate măsurile de securitate posibile împotriva COVID-19, inclusiv testări, vaccinuri şi alte măsuri (…) astfel încât COP26 să se desfăşoare în deplină siguranţă”, a adăugat Sharma.

Potrivit preşedintelui evenimentului, acest summit privind schimbările climatice constituie ”ultima speranţă” pentru menţinerea creşterii temperaturilor sub 1,5 grade Celsius, pragul deasupra căruia oamenii de ştiinţă estimează că schimbările climatice vor deveni incontrolabile.

Potrivit ONU, emisiile ar trebui să fie reduse cu aproape 8% anual pentru a nu depăşi creşterea globală de 1,5 grade Celsius prevăzută în Acordul de la Paris, ceea ce ar echivala cu economisirea în fiecare an, până în 2030, a aceleiaşi cantităţi de emisii ca în perioada pandemiei.

Citește și : Jens Spahn este optimist în privinţa epidemiei din Germania

”Alok Sharma are perfectă dreptate” să dorească ”menţinerea obiectivului de a limita încălzirea planetei la 1,5 grade Celsius”, a comentat Kate Blagojevic, responsabilă pentru climat în cadrul Greenpeace.

”Acest obiectiv trebuie întipărit în mintea tuturor liderilor mondiali şi să stea la baza tuturor deciziilor luate de aceştia”, a adăugat ea, ”dar, pentru a deveni realitate, fiecare ţară trebuie să-şi intensifice acţiunile începând de acum şi începând cu Marea Britanie”.