DISTRIBUIȚI
Anadolu

Cooperarea între Turcia şi SUA este în pericol, a declarat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, avertizând Casa Albă că se va întoarce spre „noi aliaţi”, dacă ea continuă „să-i arate lipsă de respect”, informează AFP, potrivit agerpres.

În ultimele săptămâni, relaţiile între cei doi aliaţi din cadrul NATO au atins cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în special în urma încarcerării în Turcia a pastorului american Andrew Brunson, prefigurând o serie de sancţiuni.


Citește și : Convorbire telefonică Macron-Trump cu privire la Siria şi Iran

În cadrul măsurilor de retorsiune în creştere, preşedintele american Donald Trump a decis vineri să dubleze tarifele vamale la importurile de oţel şi aluminiu din Turcia, accelerând astfel devalorizarea monedei turceşti, care a pierdut vineri 16% faţă de dolar.

În paginile ziarului New York Times, Erdogan a avertizat Washingtonul cu consecinţe ale acestor măsuri care ar putea determina Ankara să găsească „noi prieteni şi noi aliaţi”.

„Dacă SUA nu încep să respecte suveranitatea Turciei şi să demonstreze că înţeleg pericolele cu care se confruntă naţiunea noastră, parteneriatul nostru ar putea fi în pericol”, a afirmat preşedintele turc.

„Eşecul de a răsturna tendinţa actuală spre unilateralism şi lipsă de respect ne va determina să căutăm noi prieteni şi noi aliaţi”, a adăugat el.

Citește și : Gaza: Un palestinian a murit în urma rănilor provocate de tiruri ale soldaţilor israelieni

Într-un mesaj pe Twitter care anunţa creşterea tarifelor vamale la importurile de oţel şi aluminiu din Turcia, Donald Trump notase de altfel:”Relaţiile noastre cu Turcia nu sunt bune în acest moment”.

În faţa devalorizării lirei, preşedintele Erdogan a denunţat vineri un „război economic” şi a invitat populaţia turcă la „luptă naţională” prin schimbul lirei turceşti în valute străine.