DISTRIBUIȚI
UE

Comisia Europeană a salutat joi acordul provizoriu de asigurare a finanţării programului de cooperare fiscală al Uniunii Europene (Fiscalis) pentru următoarea perioadă bugetară a UE, 2021-2027, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Acordul permite programului Fiscalis să îşi continue contribuţia esenţială la sprijinirea şi asigurarea unei colaborări strânse în domeniul fiscal între statele membre. De asemenea, programul va ajuta la instaurarea unor sisteme fiscale mai echitabile şi mai eficiente, cu mai puţine sarcini administrative pentru cetăţenii şi pentru întreprinderile din cadrul pieţei unice a UE.


Citește și : UE27 se orientează spre o respingere a datei de 30 iunie pentru amânarea Brexitului (surse diplomatice)

„Acordul de astăzi va permite programului Fiscalis să ajute în continuare statele membre să colaboreze pentru a găsi soluţii inovatoare la problemele cu care se confrunta administraţiile fiscale. Cu sprijinul noilor tehnologii, acest efort poate să producă un efect pozitiv uriaş în lupta globala împotriva evitării obligaţiilor fiscale şi împotriva evaziunii fiscale, protejând în felul acesta şi piaţa unică. Programul Fiscalis nu are un buget mare, în schimb are o mare valoare adaugată”, a declarat comisarul pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

Noul program va sprijini cooperarea dintre administraţiile fiscale ale statelor membre şi va contribui mai eficient la combaterea fraudei fiscale, a evaziunii fiscale şi a evitării obligaţiilor fiscale, prin următoarele mijloace: instituirea unor sisteme informatice mai bune şi mai conectate, pe care fiecare stat membru ar trebui altminteri să le dezvolte în mod individual; schimb de bune practici şi formare în vederea creşterii eficienţei; sprijin sporit în continuare pentru o cooperare aprofundată între autorităţile fiscale, în special prin acţiuni comune de gestionare a riscurilor şi audituri; stimularea competitivităţii Uniunii şi a concurenţei echitabile, promovarea inovării şi facilitarea implementării de noi modele economice.

Acordul provizoriu trebuie să fie aprobat în mod oficial atât de Parlamentul European, cât şi de Consiliu, în vreme ce aspectele bugetare fac obiectul acordului global privind următorul buget pe termen lung al UE, propus de Comisie în mai 2018.

Citește și : Ciclonul Idai a devastat Zimbabwe: 200.000 de oameni au nevoie urgentă de ajutor

Programul Fiscalis s-a dovedit indispensabil pentru a ajuta administraţiile fiscale sa coopereze mai bine la nivelul întregii UE pentru a îmbunătăţi colectarea impozitelor şi a combate frauda fiscală. Conceput iniţial în 1993 ca un simplu program de formare şi de schimb destinat funcţionarilor din administraţiile fiscale, Fiscalis a determinat o schimbare radicală în peisajul fiscal din UE în ultimii 20 de ani. Într-un singur an (2015), programul a ajutat statele membre să evalueze potenţiale recuperări de impozite în valoare de peste 590 de milioane euro prin controale comune la nivelul UE.