DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi Chinei, Xi Jinping, poartă convorbiri oficiale la Moscova, marţi, în cea de-a doua zi a vizitei de stat a liderului gigantului asiatic. Întâlnirea, care are loc după ce, luni, cei doi lideri au discutat despre planul de pace al Chinei pentru Ucraina, a început cu douăzeci de minute întârziere în Sala Sfântul Gheorghe de la Kremlin. Cei doi demnitari s-au salutat cu o strângere de mână, apoi au fost intonate imnurile naţionale ale Rusiei şi Chinei, relatează DPA şi EFE, potrivit agerpres

Vladimir Putin şi Xi Jinping s-au aşezat unul în faţa celuilalt la o masă lungă, însoţiţi de miniştrii de externe şi ai apărării din cele două ţări, precum şi de alţi membri ai guvernelor lor. Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze China cât mai curând, invitaţie adresată şi premierului Mihail Mişustin.


Citește și : BoJo recunoaşte că a indus în eroare Parlamentul britanic, dar precizează că a fost ‘cu bună credinţă’

Cooperarea economică este de aşteptat să fie subiectul central al summitului de marţi, după întâlnirea individuală de luni, când discuţiile, care au durat patru ore, s-au axat pe conflictul din Ucraina.

Putin, care a estimat că s-a întâlnit cu omologul său chinez de aproximativ 40 de ori, declarase că întâlnirea de marţi va fi dedicată cooperării economice şi proiectelor comune. Liderul rus a spus că schimburile comerciale vor depăşi anul acesta pragul istoric de 200 de miliarde de dolari, în mare parte datorită creşterii livrărilor de gaze pe fondul boicotului european din cauza campaniei militare din Ucraina.

Potrivit Kremlinului, cei doi preşedinţi intenţionează să semneze o duzină de documente, inclusiv două declaraţii privind consolidarea cooperării strategice şi planuri de interacţiune economică până în 2030. Pe ordinea de zi se află şi chestiuni legate de cooperarea tehnico-militară, potrivit Moscovei.

Citește și : Premierul Japoniei a vizitat oraşul-martir Bucea din Ucraina

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov, a declarat că cei doi lideri vor face o declaraţie în faţa presei la finalul întânirii oficiale, dar jurnaliştii nu vor putea pune întrebări.