DISTRIBUIȚI
Sud Ouest

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut vineri o convorbire telefonică, în cadrul eforturilor de a aplana diferendele în urma crizei submarinelor australiene, Casa Albă confirmând vizita vicepreşedintei Kamala Harris la Paris, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Cei doi lideri ”au discutat cu privire la eforturile necesare pentru a întări Europa apărării, asigurând în acelaşi timp o complementaritate cu NATO”, se arată într-un comunicat al executivului american.


Citește și : Curtea Supremă a SUA va examina la 1 noiembrie legea avortului în Texas

Alte subiecte abordate includ situaţia din Sahel şi cooperarea în regiunea Indo-Pacific.

Această convorbire precede o întrevedere între Joe Biden şi Emmanuel Macron care ar urma să aibă loc la reuniunea G20 de la Roma, la sfârşitul lunii octombrie, şi care va fi urmată de vizita la Paris a vicepreşedintei SUA Kamala Harris, confirmată de Casa Albă.

Vicepreşedinta Statelor Unite se va deplasa pe 11 şi 12 noiembrie la Paris, unde va fi primită de Emmanuel Macron.

Kamala Harris şi Emmanuel Macron ”vor discuta despre importanţa relaţiei transatlantice pentru pace şi securitate în lume şi vor sublinia importanţa parteneriatului nostru pentru provocările planetare precum COVID-19 şi criza climatică, abordând şi probleme precum Sahel şi regiunea Indo-Pacific”, a precizat Casa Albă.

Convorbirea dintre cei doi lideri şi vizita vicepreşedintei SUA survin într-o fază de încălzire a relaţiilor dintre Paris şi Washington după criza provocată de anunţarea, la mijlocul lunii septembrie, a unei noi alianţe între Statele Unite, Australia şi Regatul Unit.

Luna trecută, Australia a rupt fără avertisment contractul pentru achiziţionarea a 12 submarine franceze cu propulsie convenţională, în valoare de 90 de miliarde de dolari, optând să cumpere în schimb nave cu propulsie nucleară, de concepţie americană.

Citește și : Luxemburg permite cultivarea la scară redusă şi pentru uz personal

Decizia a provocat un conflict diplomatic major cu Franţa, care a declarat public că nu mai poate avea încredere în guvernul australian, acuzându-i oficialii că au minţit şi punând sub semnul întrebării continuarea acordului comercial.

Guvernul francez şi-a rechemat ambasadorii de la Canberra şi Washington, în semn de protest faţă de comportamentul aliaţilor.