DISTRIBUIȚI
BBC.com

Coaliţia internaţională sub comanda SUA din Siria a anunţat sâmbătă într-un comunicat că ”un convoi” va părăsi sâmbătă Raqqa, după ce s-a ajuns la un acord de evacuare referitoare la oraşul din nordul ţării unde jihadiştii grupării Stat Islamic (SI) sunt încercuiţi, relatează AFP. 

”Acordul a fost obţinut pentru a reduce pierderile civile şi îi exclude aparent pe teroriştii străini” ai grupării Stat Islamic, se afirmă în comunicatul coaliţiei, care nu menţionează soarta combatanţilor sirieni ai organizaţiei jihadiste.


”Persoanele care părăsesc Raqqa în baza acordului vor fi percheziţionate” şi identitatea lor va fi verificată, potrivit comunicatului.

Anterior, coaliţia a indicat că circa o sută de jihadişti s-au predat în ultimele 24 de ore, fără să le precizeze însă cetăţenia.

Intrate în Raqqa în iunie, Forţele Democrate Siriene (FDS), o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi susţinută de către coaliţie, au cucerit treptat aproape 90 % din oraş. În ultimele zile au avut loc discuţii pentru a asigura cucerirea enclavelor unde s-au repliat jihadiştii şi pentru a permite evacuarea civililor blocaţi din cauza luptelor.