DISTRIBUIȚI

Procesul în cazul uciderii afro-americanului George Floyd a intrat marţi într-o nouă fază, odată cu convocarea primului martor al apărării, relatează AFP, potrivit agerpres.   

După două săptămâni consacrate prezentării faptelor de către acuzare, avocatul poliţistului alb Derek Chauvin l-a adus să depună mărturie pe un fost poliţist în retragere, care l-a reţinut pe George Floyd cu un an înainte de producerea dramei.


Citește și: Israelul îşi redeshide şcolile pentru TOŢI elevii

Mărturia a fost acceptată de judecătorul Peter Cahill numai „în scopul limitat de a arăta efectele pe care ingestia de opiacee o poate avea sau nu asupra bunăstării fizice a lui George Floyd”, a subliniat magistratul adresându-se juraţilor.

Pe 6 mai 2019, Scott Creighton l-a reţinut şi încătuşat pe bărbatul de 40 de ani când acesta era pasagerul unei maşini. Un scurt extras dintr-o înregistrare realizată cu camera aflată asupra poliţistului îl arată pe George Floyd în mod clar agitat, dar supunându-se în cele din urmă ordinelor poliţiştilor şi ieşind din maşină fără a opune rezistenţă.

„Tot timpul se întorcea spre scaunul şoferului, deşi eu îi ordonasem să-mi arate mâinile”, a explicat Scott Creighton.

Citește și: Pandemia îi obligă pe thailandezi să sărbătorească Anul Nou fără tradiţionalele festivităţi

După reţinerea sa, Floyd a fost examinat de o lucrătoare de pe ambulanţă, Michelle Moseng, chemată şi ea să depună mărturie.

George Floyd i-a explicat atunci lui Michelle Moseng că a consumat narcotice cu puţin timp înainte de arestare. Iniţial reticent faţă de o internare în spital, el a acceptat în cele din urmă, a relatat ea, precizând că bărbatul nu părea să aibă probleme de sănătate. Floyd a fost spitalizat din precauţie şi a rămas sub supraveghere timp de câteva ore.