DISTRIBUIȚI

Un studiu al firmei finlandeze de securitate cibernetică F-Secure arată că, pe Twitter, conturile pro-Brexit au primit sprijinul unui ‘număr semnificativ’ de conturi nebritanice, dintre care unele distribuiau de asemenea tweet-uri pro-Trump sau de susţinere a ‘vestelor galbene’ franceze, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Este clar că un grup de militanţi de extremă dreapta, coordonat internaţional, promovează conţinuturi pe Twitter (şi probabil şi pe alte reţele sociale) pentru a orienta discuţiile (…) spre propriile lor scopuri, Brexit-ul fiind unul dintre ele’, indică analiza publicată miercuri de F-Secure.


Citește și: UMILITĂ în Parlament, Theresa May este pe picior de plecare din funcția de premier

‘Acest studiu este prea limitat pentru a concluziona cu certitudine cu privire la existenţa sau nu a unei campanii de ‘astroturfing’ (tehnică de propagandă care urmăreşte crearea impresiei de comportament spontan în sprijinul unei opinii – n.red.) pentru a manipula publicul sau climatul politic din jurul Brexit-ului’, dar, ‘în schimb, oferă un punct de sprijin solid pentru noi investigaţii pe acest subiect’, menţionează F-Secure.

Studiul a fost realizat între 4 decembrie 2018 şi 13 februarie 2019, pe baza a 24 milioane de tweet-uri a 1,65 milioane de utilizatori care au inclus cuvântul ‘Brexit’.

El pune în evidenţă comportamente diferite în taberele ‘Brexit’ şi ‘Remain’, ceea ce, potrivit F-Secure, ridică suspiciuni cu privire la sinceritatea tweet-urilor emise de prima dintre acestea.

Astfel, cele mai retransmise două conturi ale taberei pro-Brexit sunt ‘disproporţionat’ de numeroase faţă de conturile cele mai retransmise alte taberei ‘Remain’.

Distribuţia acestora este mult mai echilibrată şi pare, în consecinţă, mult mai naturală.

Citește și: Care sunt scenariile posibile după eșecul acordului propus de Theresa May

Analiza mai relevă că ‘un număr semnificativ de conturi nebritanice erau implicate în conversaţii pro-Brexit’ şi că ‘anumite conturi pro-Brexit’ interveneau şi în discuţii cu hashtag-ul ‘#maga’ (Make America Great Again, sloganul susţinătorilor lui Donald Trump), sau legate de ‘vestele galbene’ din Franţa (‘#giletsjaunes’, ‘#Franceprotests’).

Fără a se pronunţa în mod direct asupra originilor acestui grup, studiul îndreaptă privirile spre mişcarea de extremă dreapta americană ‘alt-right’.

‘Printre conturile care retransmiteau în peste 95% din cazuri, avem 62 de conturi (…) care erau în mod clar conturi ale dreptei americane’, care utilizau cuvinte ca ‘patriot’, ‘creştin’, ‘NRA’ sau ‘Israel’, arată studiul finlandez.