DISTRIBUIȚI

Compania Facebook a dezvăluit marţi că a interzis în august pe platforma sa un grup de piraţi cibernetici ce operau din Pakistan şi care au ţintit conturile unor utilizatori din Afganistan în timpul preluării puterii de către talibani, informează AFP, potrivit agerpres

Între aprilie şi august, grupul, cunoscut sub numele de SideCopy, a atacat în mod prioritar indivizi apropiaţi precedentului guvern afgan, din armată şi din poliţie, au precizat într-un comunicat două cadre de conducere ale Meta, nou nume al companiei-mamă a Facebook.


Citește și: Roberta Metsola candidează la preşedinţia Parlamentului European

Tehnica principală a piraţilor, cunoscută sub numele de „phishing” în engleză, consta în distribuirea de linkuri către site-uri rău-intenţionate ce găzduiau sofware-uri dăunătoare. Ei au creat profiluri false, în special de tinere femei, pentru a impresiona ţintele vizate şi a le determina să dea click pe link-urile suspecte.

Piraţii cibernetici au pus de asemenea în funcţiune false magazine de aplicaţii mobile şi au compromis site-uri legitime în scopul de a recupera codurile de acces la Facebook ale ţintelor lor.

Meta descrie „o operaţiune bine finanţată şi durabilă, capabilă să întreţină confuzia asupra persoanelor aflate în spatele manevrei”.

Compania nu a comunicat cifre cu privire la numărul de conturi potenţial afectate sau natura informaţiilor piratate.

Citește și: Fiica lui Duterte face echipă cu fiul fostului dictator din Filipine în alegerile prezidenţiale

Ea a precizat că a împărtăşit aceste informaţii cu autorităţile competente (poliţie, cercetători şi profesionişti în domeniul securităţii cibernetice) şi a atenţionat persoanele vizate.

Facebook a mai anunţat că a reactivat recent trei grupuri de piraţi cibernetici activi din Siria şi având legături cu guvernul de la Damasc. Aceste grupuri au vizat opozanţi ai regimului, organizaţii umanitare, jurnalişti, activişti şi minorităţi.