DISTRIBUIȚI

Partidul aflat la putere în Georgia l-a propus marţi pe controversatul ministru de Interne să conducă viitorul executiv, după demisia surpriză a prim-ministrului Mamuka Bakhtadze, cu riscul de a accentua tensiunile politice din această ţară din Caucaz, notează AFP, potrivit agerpres.

Candidatura lui Giorgi Gakharia a fost anunţată la televiziune de preşedintele partidului de guvernământ Visul Georgian, Bidzina Ivanişvili.


Citește și: Dorian a ajuns un uragan de categoria 3 după ce a ucis cel puțin 5 oameni în Bahamas

Nominalizarea, care urmează să fie validată de un parlament larg dominat de Visul Georgian, nu ar trebui să însemne decât o formalitate, scrie AFP, care adaugă că este nevoie şi de aprobarea preşedintelui ţării.

Această desemnare are loc după demisia surpriză de luni a premierului Mamuka Bakhtadze, care a explicat că „şi-a îndeplinit misiunea” în fruntea guvernului acestui stat zguduit la începutul verii de o serie de manifestaţii.

La finalul lunii iunie, Giorgi Gakharia s-a aflat în vizorul mişcării de contestare a puterii, zeci de mii de manifestaţi cerând atunci demisia sa după dispersarea violentă a unei adunări în faţa Parlamentului.

Citește și: Opt oameni au fost uciși pe un stadion de fotbal din Maroc

Respectivele acţiuni de protest au început după luarea de cuvânt a unui deputat rus în Parlamentul de la Tbilisi, fapt ce a suscitat o vie emoţie într-o ţară în care relaţiile cu Rusia sunt foarte tensionate după scurtul conflict din 2008 dintre cele două state.

Ca reacţie la aceste manifestaţii, Moscova a suspendat zborurile directe între Rusia şi Georgia.