DISTRIBUIȚI

Lanţurile de cinematografe Cinema Park şi Formula Kino, care formează cea mai mare reţea de săli de cinema ruseşti, au anunţat marţi că „se văd obligate să nu proiecteze” filmul ‘Matilda’, despre aventura premaritală a ultimului ţar al Rusiei Nicolae al II-lea, ca urmare a ameninţărilor primite, relatează EFE, conform agerpres.

Decizia a fost luată în urma „acţiunilor ilicite ale detractorilor” acestui film şi ameninţărilor primite de responsabilii reţelei de cinema, se arată într-un comunicat transmis presei.


La rândul său, producătorul peliculei ‘Matilda’, Aleksandr Dostman, a încercat să minimalizeze incidentul. „De ce toată lumea este atât de nervoasă? Până la urmă oamenii tot vor vedea filmul”, a declarat el portalului RBK.

Citeşte şi: CHITARISTUL GOL şi-a câştigat momentul său de glorie în timpul protestelor din Paris – VIDEO

Cinema Park şi Formula Kino, care deţin 74 de săli de cinema în întreaga ţară, au precizat că vor să protejeze spectatorii de „riscurile pe care le implică proiecţia publică a filmului”.

Ministerul Culturii din Rusia a aprobat difuzarea în săli a filmului ‘Matilda’, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a respins acuzaţiile că vrea să interzică filmul, cum pretind deputata Natalia Poklónskaya şi grupurile ortodoxe radicale, care au proferat ameninţări la adresa distribuitorilor peliculei.

Atât Biserica Ortodoxă Rusă cât şi Casa Imperială rusă consideră ‘o blasfemie’ tratarea cu atâta lejeritate a unor aspecte, considerate de ei scabroase, ale vieţii ţarului Nicolae al II-lea, sanctificat în 2000.

Premiera oficială a filmului, care prezintă relaţia premaritală dintre Nicolae al II-lea şi Matilda Kshesínskaya, balerină a teatrului Marinski din Sankt Petersburg, este prevăzută la 26 octombrie.