DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: South Korean President Moon Jae-in and first lady Kim Jung-sook hold puppies born from a hunting dog gifted from North Korea, in Seoul, South Korea November 25, 2018 in this image obtained November 27, 2018 from South Korean Presidential Office/Handout/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT./File Photo

Fostul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in a afirmat luni că intenţionează să predea în grija statului cei doi câini trimişi de liderul nord-coreean Kim Jong Un drept cadou după summitul lor din 2018, invocând lipsa de susţinere din partea succesorului său, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Moon i-a crescut de la sosirea lor la Seul pe cei doi câini din rasa Pungsan, „Gomi” şi „Songgang”, iar după ce şi-a încheiat mandatul prezidenţial i-a luat acasă, la reşedinţa sa personală.


Citeşte şi: Putin ŞTIE! Cablurile submarine sunt călcâiul lui Ahile al Occidentului – Black News

Căţeii sunt consideraţi, juridic vorbind, drept proprietate a statului sud-coreean şi ca aparţinând „arhivelor prezidenţiale”, dar biroul lui Moon a explicat că acesta a fost desemnat drept îngrijitorul lor în urma unor consultări cu serviciile de arhivă şi Ministerul de Interne, ceea ce a fost o decizie fără precedent.

Agenţiile sud-coreene au încercat să obţină un amendament legislativ în acest sens, pentru a facilita şi o formă de sprijin financiar, dar eforturile lor s-au lovit de „opoziţia fără precedent” a administraţiei actualului şef al statului, Yoon Suk-yeol, a precizat biroul lui Moon.

„Biroul prezidenţial pare să aibă o atitudine negativă în ce priveşte încredinţarea gestionării câinilor Pungsan fostului preşedinte Moon”, a scris biroul lui Moon pe Facebook, menţionând că renunţarea la ei ar fi „regretabilă, întrucât sunt animale de companie de care (fostul preşedinte) s-a ataşat”.

Biroul lui Yoon a respins această idee, afirmând că agenţiile guvernamentale continuă să discute subiectul şi nu a intervenit în niciun fel.

Ministerul de interne, care supervizează arhivele prezidenţiale, nu a comentat pentru moment.

Citeşte şi: SUA: Ce trebuie ştiut despre ‘midterms’ – Black News

Cotidianul Chosun Ilbo a relatat luni, citând oficiali guvernamentali şi din legislativ care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că există o dezbatere privind o subvenţie care ar urma să-i fie acordată lui Moon în sumă de 2,5 milioane de woni (1800 de dolari) pe lună, pentru întreţinerea celor doi câini şi a unuia din puii lor, veniţi pe lume la scurt timp după sosirea părinţilor în Coreea de Sud.

Câinii Pungsan, originari dintr-o regiune muntoasă din Coreea de Nord, sunt cunoscuţi ca fiind agili, inteligenţi şi necruţători cu fiarele sălbatice, dar prietenoşi şi loiali stăpânilor.