DISTRIBUIȚI
TripAdvisor

Este mai important un concert televizat de Anul Nou decât hibernarea urşilor din Munţilor Tatra? Întrebarea stârneşte controverse între puternica televiziune publică poloneză şi apărătorii naturii din staţiunea Zakopane, echivalentul polonez al Chamonix-ului, notează AFP, scrie agerpres.

Concertul în aer liber organizat în mod tradiţional pe 31 decembrie la Zakopane de TVP1 este extrem de apreciat, potrivit acesteia din urmă, de zecile de mii de persoane prezente la faţa locului, dar şi de cele câteva milioane de telespectatori.


Citește și : Ashraf Ghani revendică victoria asupra jihadiștilor în Afganistan

Până acum, scena fusese amplasată pe un vast teren din apropierea centrului staţiunii Zakopane, însă în acest an, TVP a decis să mute evenimentul la baza marii trambuline Wielka Krokiew, care a găzduit numeroase competiţii de sărituri cu schiurile, din apropierea Parcului Naţional Tatra.

Fondatorul şi patronul săptămânalului local Tygodnik Podhalanski, Jerzy Jurecki, a fost cel care a dat alarma, explicând că zgomotul făcut de acest concert şi explozia petardelor vor trezi şi speria urşii aflaţi în hibernare, al căror habitat se află în apropiere.

El a lansat o petiţie împotriva organizării concertului la Wielka Krokiew, care în doar câteva zile a strâns 27.000 de semnături, aproape la fel de multe cât numărul locuitorilor staţiunii.

„Există urşi în apropiere (de noua locaţie aleasă), numărul lor precis este greu de specificat, au vizuinile lor”, a declarat luni pentru AFP directorul adjunct al parcului naţional şi specialistul în urşi Filip Zieba.

Sâmbăta trecută, o demonstraţie la care au participat câteva sute de persoane, organizată de tineri rezidenţi din Zakopane, care au purtat manechinul unui urs pe o targă, a traversat oraşul pentru a cere primarului să schimbe locaţia concertului.

Fără a cere în mod explicit interzicerea concertului, conducerea parcului naţional a emis un avertisment care precizează că „zgomotul, focurile de artificii şi petardele provoacă animalelor stări de angoasă, le fac să caute locuri noi, şi pe termen mai lung, duc la o scădere a natalităţii”. Ea a amintit că anul trecut, un urs care s-a trezit din hibernare în ajunul Anului Nou, nu a supravieţuit.

Citește și : Zelenski se declară ‘obosit’ de scandalul legat de Trump şi Burisma

În timp ce ciocnirea verbală a devenit violentă pe reţelele de socializare, televiziunea publică a ripostat, descriindu-şi oponenţii drept „pseudo-ecologişti” în buletinele sale informative.

Ea a subliniat că evenimente sportive zgomotoase au avut loc în trecut în acelaşi loc, fără să provoace proteste şi a lăsat să se înţeleagă că, de fapt, criticii vor să o atace pe ea, din cauza apropierii de guvernul naţionalist conservator.