DISTRIBUIȚI

Controalele vamale asupra produselor transportate între Irlanda de Nord şi Marea Britanie vor fi reluate miercuri la mai mult de o săptămână după ce au fost suspendate din cauza unui „comportament ameninţător” împotriva personalului, relatează dpa, potrivit agerpres.

Controalele fizice asupra produselor animale vor reîncepe, a confirmat pentru dpa un purtător de cuvânt al Ministerului pentru agricultură, mediu şi afaceri rurale (DAERA).


Citeşte şi: Peste un milion de chilieni au fost vaccinaţi

Decizia de a relua controalele intervine după ce poliţia a efectuat o evaluare a ameninţării şi au fost instituite proceduri pentru a reduce riscurile pentru personal, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

Controalele au fost temporar sistate în porturile Belfast şi Larne pe 2 februarie, după ce autorităţile regionale au invocat preocupări privind un „comportament ameninţător” care îi viza pe lucrători.

Consiliul local a informat atunci că în Larne au apărut graffiti care se refereau la „tensiuni în creştere în jurul Protocolului privind Irlanda de Nord şi care îi descriau pe membrii personalul din port drept ‘ţinte’ „.

Citeşte şi: Senatul american continuă procesul de IMPEACHMENT a lui Donald Trump

Controalele vamale au fost introduse între Irlanda de Nord şi Marea Britanie după ce Londra a ieşit din piaţa unică a UE la 31 decembrie pentru a monitoriza bunurile care intră şi ies din blocul comunitar.

Aranjamentul a fost realizat pentru a menţine deschisă frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care este membră a UE.