DISTRIBUIȚI
Patch

Pandemia de coronavirus a afectat una dintre cele mai cunoscute mănăstiri ortodoxe din Ucraina, situată în centrul capitalei Kiev, unde au fost infectate cel puţin patru persoane, a anunţat luni primarul capitalei ucrainene, potrivit AFP, scrie agerpres.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, nu a precizat identitatea celor patru persoane infectate de la Lavra Peşterilor (Lavra Pecerska) din Kiev, o mănăstire fondată în secolul al XI-lea, care găzduieşte sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene aflată în subordonarea Patriarhiei Moscovei. Potrivit site-ului mânăstirii, în aceasta trăiesc circa 200 de călugări.


Citește și : Coronavirus în Marea Britanie: 439 de noi decese în 24 de ore

Un purtător de cuvânt al acestei Biserici, arhiepiscopul Kliment Vetcheria, a declarat pentru AFP că mănăstirea este în prezent închisă şi că toate spaţiile au fost dezinfectate.

„Slujbele sunt organizate online, fără participarea credincioşilor”, a adăugat el.

Mânăstirea a rezistat mult timp apelurilor autorităţilor ucrainene de a suspenda liturghiile pentru a limita răspândirea noului coronavirus. În martie, când politicienii au anunţat închiderea şcolilor, universităţilor, spaţiilor publice şi transportului în comun, superiorul mănăstirii, mitropolitul Pavel, le-a cerut credincioşilor să se „adune grabnic în biserici”.

Citește și : Bilanţul epidemiei de coronavirus în Italia

„Nu vă temeţi de nimic, îmbrăţisaţi-vă unii pe alţii şi înveşmântaţi totul în dragostea voastră”, declara el într-un mesaj video către credincioşi.

Potrivit jurnalistei ucrainene Sonia Kochkina, specializată pe subiecte de natură religioasă, cei patru pacienţi au fost spitalizaţi.

Până în prezent, Ucraina a înregistrat 1.319 cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 38 soldate cu decese.