DISTRIBUIȚI

Obiecte, material plastic şi polistiren din cele 270 de containere pierdute de o navă în Marea Nordului continuă să fie aduse de rafalele de vânt pe plajele din Olanda, unde acţiuni de colectare a acestora au fost organizate vineri de către autorităţi, în ajutor fiind chemată şi armata, informează AFP, potrivit agerpres.

O sută de militari au debarcat în zori pe insula Schiermonnikoog, una dintre cele mai afectate în arhipelagul Wadden, în nordul Olandei, pentru a ajuta populaţia locală şi numeroşi voluntari să cureţe coasta.


Citește și : Trump, protagonist „Game of Thrones” pe Instagram: „The Wall is Coming”

‘În diferite insule ale arhipelagului Wadden plasticul şi alte obiecte au fost aduse din nou’ noaptea trecută, au indicat pe Twitter serviciile de securitate din Frizia, regiunea din care face parte arhipelagul.

Cel puţin 270 de containere ale navei cargou MSC Zoe, intrată într-o zonă de furtună, au căzut în apă în noaptea de marţi spre miercuri în Marea Nordului în apropierea insulei germane Borkum. Circa 30 dintre ele au fost recuperate în Germania şi Olanda.

Pe coasta olandeză, autorităţile au numărat 22, în care se aflau piese de schimb pentru maşini, televizoare, becuri, mobilier şi jucării.

Bucăţile mici de polistiren împrăştiate în dune de către vânt sunt un ‘dezastru’, spun localnicii din insula Terschelling.

‘În fiecare zi facem eforturi pentru a menţine plajele curate. Este deprimant să vezi că totul se năruie dintr-odată’, deplânge situaţia Bert Wassink, primarul insulei, citat de ziarul NRC.

Trei containere căzute de pe nava MSC Zoe, care nu au fost încă localizate, conţin substanţe toxice, au indicat gărzile de coastă olandeze, care nu exclud ca acestea să se fi scufundat.

Un sac conţinând peroxid organic, o substanţă extrem de inflamabilă care poate provoca iritaţii şi arsuri, utilizată în special în fabricarea materialelor plastice, polistirenului şi PVC-ului, a fost găsit joi pe o plajă în insula Schiermonnikoog.

Citește și : Partidul nord-irlandez DUP anunţă că nu va vota în favoarea acordului de Brexit obţinut de Theresa May

Într-un mesaj adresat Mediterranean Shipping Company (MSC), primarii mai multor insule ale arhipelagului Wadden au atribuit companiei de transport maritim înregistrată la Geneva responsabilitatea pentru ‘poluarea plajelor’. Ei solicită rambursarea prejudiciilor suportate, a declarat Tineke Schokker, primarul din Vlieland, la canalul de televiziune local Jinek.