DISTRIBUIȚI
National Center for Complementary and Integrative Health - NIH

O agenţie guvernamentală norvegiană pentru siguranţa alimentară a avertizat că băuturile energizante cu cofeină, consumate în cantităţi mari într-o perioadă scurtă de timp, pot provoca tulburări de somn, anxietate, nelinişte şi palpitaţii, a relatat vineri postul public norvegian NRK, citat de agenţia Xinhua, scrie agerpres.

O analiză recentă, comandată de Autoritatea Norvegiană pentru Siguranţa Alimentară (Mattilsynet), a relevat că băuturile energizante suplimentate cu cofeină sunt consumate de copii din această ţară cu vârste între 10 şi 12 ani.


Citește și : Acuzaţii de cenzură la Kiev, după demiterea directorului televiziunii publice ucrainene

Analiza a descoperit exclusiv efecte negative ale băuturilor energizante asupra copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani.

”În ultimii ani am observat o înmulţire a acestor produse, iar cifra de afaceri a crescut treptat. Din 2017 până în 2018 s-a consemnat o creştere de 20%”, a declarat Merethe Steen din cadrul Mattilsynet.

Băuturile energizante conţin în general cel puţin 15 miligrame de cofeină la decilitru, în timp ce în unele produse, această cifră ajunge până la 32 de miligrame, potrivit rezultatelor analizei.

Aportul de cafeină care depăşeşte 3 miligrame pe kilogram corp într-o zi conduce la apariţia riscului de efecte negative asupra sistemului cardiovascular şi a sistemului nervos central.

Un aport de 1,4 miligrame pe kilogram corp pe zi poate provoca tulburări ale somnului sau probleme de somn, se precizează în raport.

Citește și : Ministru ungar, decorat cu Legiunea de Onoare, într-o ”apropiere discretă” dintre Budapesta și Paris

Pentru a evita oricare dintre aceste efecte negative, un copil care cântăreşte 30 de kilograme ar trebui să consume într-o zi maximum o jumătate de doză de 250 mililitri de băutură energizantă cu cea mai ridicată concentraţie de cafeină.

Totodată, analiza a descoperit că adolescenţii şi copiii care consumă băuturi energizante manifestă o tendinţă mai mare către un aport de cafeină din alte surse, precum ciocolată, ceai sau cafea.

Mattilsynet va trimite recomandările în acest sens către Ministerul Sănătăţii din Norvegia până la data de 15 februarie, a precizat NRK.