DISTRIBUIȚI
Flag of the NATO, Huffington Post

Miniştrii de externe ai statelor membre NATO se reunesc, marţi, la Riga în timp ce aliaţii sunt alarmaţi de o masare de trupe ruseşti în apropierea graniţei de est a Ucrainei şi o confruntare asupra migraţiei la graniţa polono-belarusă, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Secretarul general al Alianţei de apărare transatlantică Jens Stoltenberg şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la o concentrare neobişnuită a soldaţilor ruşi în apropierea aliatului NATO Ucraina în ultimele săptămâni.


Citeşte şi: Renovarea de la Notre Dame transformă catedrala într-un ‘parc Disney al TREZIRII’ – Black News

Stoltenberg a declarat vineri că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ar putea să o „coste”. Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried, a spus că „toate opţiunile” sunt pe masă ca răspuns. Ţările occidentale au sancţionat Rusia din cauza conflictului.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi de asemenea sprijină separatiştii din regiunile estice Lugansk şi Doneţk – cunoscute colectiv ca Donbas, aminteşte DPA.

Kremlinul a respins acuzaţiile în ultimele săptămâni, afirmând că poate muta trupele pe propriul teritoriu după bunul plac.

Acţiuni imediate nu se aşteaptă de la întâlnirea de marţi, în timp ce aliaţii vor să vadă ce se întâmplă. Unii se tem că o nouă incursiune pe teritoriul ucrainean este posibilă, dar nu este clar că Moscova ar risca escaladarea.

Citeşte şi: Deputaţii francezi permit participarea Taiwanului la organizaţiile internaţionale – Black News

De asemenea, îngrijorătoare este criza în curs dar care se atenuează la frontiera unui membru NATO Polonia cu Belarus. Mii de refugiaţi au fost blocaţi acolo de săptămâni, se presupune că propulsaţi spre graniţă de către Minsk – un aliat al Moscovei – ca răzbunare pentru sancţiunile occidentale.

Problemele interne ale NATO – inclusiv o revizuire în curs a obiectivelor strategice de bază ale alianţei – sunt pe agenda miniştrilor la reuniune, care urmează să se încheie miercuri.