DISTRIBUIȚI
Stirile ProTV

Consultarea populară lansată la începutul lunii octombrie de premierul naţionalist ungar, Viktor Orban, pentru a valida politica sa împotriva migranţilor reprezintă un succes, a afirmat duminică guvernul pe baza rezultatelor parţiale, transmite AFP.

Din cei 8,2 milioane de alegători înscrişi, „peste 2,3 milioane” au răspuns şi „aproape toţi” s-au exprimat în sensul dorit de Budapesta, a făcut cunoscut un purtător de cuvânt, Bence Tuzson, pe baza a 1,5 milioane de răspunsuri examinate.


„Ungurii au spus (…) nu cotelor obligatorii de relocare, precum şi dezmembrării gradului care ne apără graniţele”, a declarat el.

Această consultare vizează un presupus „plan” al miliardarului american George Soros, destinat, potrivit lui Viktor Orban, să promoveze imigrarea în Europa a „unui milion de refugiaţi anual”.

La sfârşitul lui noiembrie, omul de afaceri de origine ungară a respins punct cu punct declaraţiile împotriva sa, acuzându-l pe Viktor Orban că propagă afirmaţii „mincinoase” şi cu ton „antisemit”.

Opoziţia de stânga a contestat, la sfârşitul lui noiembrie, statisticile guvernamentale de participare la consultare, subliniind lipsa unei evidenţe a formularelor.

În octombrie 2016, un referendum împotriva migranţilor s-a încheiat cu o înfrângere pentru guvern, nefiind atinsă cota obligatorie de participare de 50% din totalul electoratului.

George Soros, care finanţează ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului în întreaga lume, a devenit unul dintre principalii inamici ai lui Viktor Orban, care a atacat, de asemenea, organizaţiile neguvernamentale, acuzându-le că intervin în politica internă a Ungariei în profitul omului de afaceri.

Joi, Comisia Europeană a trimis trei ţări din Est, printre care Ungaria, în faţa justiţiei europene pentru că au refuzat cotele de primire a refugiaţilor.

Pe de altă parte, Comisia a mai sesizat Curtea de Justiţie a UE în legătură cu o controversată lege adoptată în primăvară în Ungaria referitoare la ONG-urile care beneficiază de finanţare străină. De asemenea, ea mai contestat dispoziţiile unei legi ungare care atacă universităţile străine, dintre care principala este finanţată de George Soros.