DISTRIBUIȚI
Sputnik

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a aprobat desfăşurarea pe 22 aprilie a unei consultări populare privind reforma constituţională pe care a cerut-o la jumătatea lunii trecute, a anunţat miercuri un deputat rus, citat de agenţiile Reuters şi EFE, potrivit agerpres.

”Vladimir Putin tocmai şi-a dat acordul”, a declarat în faţa presei deputatul Pavel Kraşeninnikov. Ziua de miercuri, 22 aprilie, va fi declarată nelucrătoare, a mai precizat el.


Citește și : Un prim caz de coronavirus a fost confirmat în Brazilia

Această dată a fost sugerată şi de grupul de lucru pentru revizuirea Constituţiei. În aceeaşi zi se vor aniversa 150 de ani de la naşterea lui Lenin, motiv pentru care comuniştii ruşi s-au declarat împotriva organizării consultării populare pe 22 aprilie.

Principala măsură de reformă constituţională anunţată de preşedintele rus vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Totuşi, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform Constituţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial. El a estimat că Rusia este suficient de ”matură” pentru o schimbare ”semnificativă”. Cele două camere ale legislativului sunt însă dominate de partidele pro-Putin şi nu se opun niciodată voinţei Kremlinului.

Citește și : Marea Britanie efectuează teste aleatorii pentru depistarea coronavirusului la pacienţii de gripă

Anunţul său privind revizuirea Constituţiei a fost interpretat de unii analişti şi opozanţi drept o dovadă că Putin îşi plănuieşte viitorul pentru perioada post-2024. În opinia principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, indiferent ce ar anunţa Putin, acesta caută ”să rămână lider pe viaţă”.