DISTRIBUIȚI
Institute for War and Peace Reporting

Orașul portuar Berdyansk a fost ocupat de trupele ruse de mai puțin de o săptămână, dar un nou organ de presă online pro-Kremlin s-a mutat deja acolo, relatează BBC, informează mediafax.

Compania, al cărei nume se traduce prin Frontul de Sud, face și distribuie propagandă pro-Vladimir Putin pe YouTube, pe aplicația de socializare Telegram și prin intermediul unui site web care vizează zonele aflate de curând sub control rusesc.


Citește și : Embargoul armelor impus în 2011 Libiei de către ONU ‘este în continuare ineficient’ (raport)

Site-ul de știri Frontul de Sud a postat primul său mesaj în prima zi a invaziei rusești în Ucraina, iar acum are mai mulți corespondenți.

BBC a găsit dovezi că relatările site-ului conțin falsuri și afirmații înșelătoare.

La începutul lunii martie, corespondentul Frontului de Sud a fost la locul faptei în Berdyansk și a raportat că soldații ruși ar fi dejucat un atac și ar fi ucis doi marocani implicați. Reporterul a afirmat că bărbații lucrau ca mercenari pentru Ucraina. Dar unele elemente ale videoclipului au fost regizate.

Cei doi bărbați marocani identificați în atac ar fi fost găsiți cu permisele de ședere ucrainene asupra lor.

BBC a dat de urma unuia dintre bărbații implicați. Potrivit raportului, acesta era mort, dar reporterii BBC au vorbit cu el pe rețelele de socializare. El a cerut anonimatul și spune că nu a fost la curent cu raportul rusesc și că a părăsit Ucraina înainte de invazie și s-a întors în Maroc.

Frontul de Sud postează în mod regulat videoclipuri care conțin afirmații nefondate.

Majoritatea rapoartelor pretind că arată că „viața pașnică” a fost instaurată în zonele ocupate. Canalul difuzează adesea reportaje care justifică invazia Rusiei.

Într-un pachet video, o corespondentă relatează de la o bibliotecă unde spune că a găsit numeroase exemple de cărți care conțin „simboluri naziste”. Pe ecran nu se vede nicio dovadă. Cărțile care apar pe cameră includ lucrări ale unor scriitori ucraineni contemporani despre evenimente istorice reale, cum ar fi bătălia de la Ilovaisk.

„Frontul de Sud face parte, probabil, din strategia mai largă a Rusiei de a stabili controlul asupra teritoriilor ocupate din Ucraina”, spune Julia Smirnova, analist la Institutul pentru Dialog Strategic.

Compania și canalele sale de socializare prezintă ocupația rusă din regiunile sudice ale Ucrainei ca pe o „eliberare”, iar forțele ruse pe niște „protectori”, spune Smirnova.

Primul mesaj al Frontului Sudic pe Telegram către mica sa audiență de 25 de abonați în ziua invaziei spunea următoarele „Vladimir Putin a anunțat începerea unei operațiuni speciale pentru demilitarizarea și de-nazitizarea teritoriului Ucrainei!”

După trei luni de ocupație, audiența a crescut la 23.000 de persoane.

Un site a fost înregistrat la o zi după începerea invaziei. Folosind inițial un server rusesc din Sankt Petersburg, acesta s-a mutat apoi la furnizorul american Cloudflare, care permite unui site să ascundă identitatea proprietarului său.

Canalul produce un serviciu regulat de știri prezentat de tineri prezentatori, aparent amatori, din Crimeea anexată sau din republicile separatiste autoproclamate. Sursele de știri ucrainene au fost în mare parte izolate.

Unul dintre prezentatorii contactați de BBC Rusia a declarat că lucrează pe gratis și că nu știe cine a finanțat operațiunile.

În videoclipuri pot fi observate indicii cu privire la cine s-ar putea afla în spatele organizației media.

Citește și : Cel puţin 31 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o busculadă produsă în sudul Nigeriei în timpul distribuirii de alimente

Multe dintre ele au fost înregistrate într-o sală de conferințe care afișează logo-ul Comitetului de integrare Rusia-Donbas, ceea ce sugerează că sediul acestei organizații este folosit pentru filmări. Misiunea comitetului cu sediul în Crimeea, enumerată pe site-ul său, este de a construi legături economice și umanitare cu Crimeea anexată și republicile separatiste pro-ruse din Donbas.

Liderii acestor republici autoproclamate din estul Ucrainei au roluri-cheie în cadrul organizației. Coordonatorul este Andrei Kozenko – un fost deputat rus, aflat în prezent sub incidența sancțiunilor SUA și UE.

Conținutul Frontului de Sud se extinde mult dincolo de site-ul său. O rețea de conturi de Telegram cu aceeași mentalitate, care acoperă orașele ocupate, publică adesea materialele sale.

În mod colectiv, aceste canale au acum peste 80.000 de abonați, deși cercetările BBC arată că cel puțin o treime dintre aceștia au fost probabil plătiți pentru a umfla în mod artificial audiența. În trei canale, numărul de adepți a sărit cu peste 10.000 într-o oră, în noaptea de 29 martie, conform analizei TG Stat, care urmărește datele Telegram.

În ciuda numărului relativ mic de urmăritori pe rețelele de socializare, Frontul de Sud a fost impulsionat de conturi influente, inclusiv de un blogger pro-rus cu peste 650.000 de urmăritori, și de mass-media pro-Kremlin, cum ar fi Moskovsky Komsomolets – un ziar cu sediul la Moscova care se găsește în majoritatea țărilor post-sovietice.