DISTRIBUIȚI
dpa

Construcția gazoductului Nord Stream 2 va fi finalizată, în pofida sancțiunilor impuse proiectului de către Statele Unite, a informat Ministerul rus de Externe, citat de agenția rusă de presă TASS, scrie mediafax.

„În ciuda presiunilor constante, Nord Stream 2 va fi finalizat. Pentru europeni, beneficiile acestei surse suplimentare de alimentare cu gaze naturale sunt evidente”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova.


Citește și : Consumatorii din UE mai bine protejaţi, datorită noilor competenţe ale autorităţilor naţionale de protecţie a consumatorilor

Autoritățile ruse susțin că sancțiunile impuse de Washington proiectului reprezintă o ingerință în afacerile interne ale Uniunii Europene, iar potrivit diplomaților ruși, aceste măsuri ale Statelor Unite nu au fost luate din îngrijorare privind securitatea energetică a UE, ci pentru a promova exporturile americane de gaz natural lichefiat către Europa.

„Știm că nu toată Uniunea Europeană este de acord cu acest proiect”, se arată în comunicat. „Opozanți există și în rândul statelor membre, și în rândul instituțiilor europene. Este cunoscut că amendamentele la directiva privind gazele naturale au fost adoptate de către Uniunea Europeană împotriva gazoductului Nord Stream 2”, adaugă Ministerul de Externe.

Senatul Statelor Unite a aprobat impunerea de sancțiuni la adresa companiilor care fac parte din proiectul privind gazoductele Nord Stream 2 și TurkStream. Propunerea de impunere a sancțiunilor fusese adoptată anterior și de Camera Reprezentanților.

Citește și : România, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova, interesate de facilităţile de stocare a gazelor naturale din Ucraina

Proiectul Nord Stream include construirea a două gazoducte cu o capacitate totală de transport de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia către Germania, prin Marea Baltică. Pe lângă gigantul rus Gazprom, la proiect mai participă companiile germane Uniper și Wintershall, compania austriacă OMV, francezii de la Engie și compania anglo-olandeză Shell. Scopul proiectului este transportul gazelor către Europa de Vest fără necesitatea de tranzitare a teritoriilor unor state precum Ucraina, Belarus sau Polonia.

Oficialii de la Washington au criticat în repetate rânduri proiectul Nord Stream 2, despre care au declarat că ar putea fi folosit ca „instrument de constrângere” și ar putea transforma Europa într-un „ostatic al Rusiei”.