DISTRIBUIȚI
Marijuanapy The World News

Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Michelle Bachelet, a făcut apel marţi la Consiliul de Securitate „să garanteze că cei care comit încălcări şi abuzuri” în Afganistan, în special împotriva femeilor şi copiilor, „sunt traşi la răspundere”, potrivit AFP, scrie agerpres.  

„Confruntată cu o catastrofă umanitară de o amploare fără precedent, ţara are nevoie ca toţi locuitorii ei să se unească. În loc să se întâmple asta, negarea drepturilor fundamentale ale femeilor şi fetelor afectează masiv economia şi ţara în ansamblul său”, a spus Bachelet într-o intervenţie video la Consiliul de Securitate, reunit la iniţiativa Norvegiei pentru o dezbatere ministerială despre violenţele împotriva femeilor.


Citește și : Canada autorizează pastila anti-COVID-19 de la Pfizer

„Le cer tuturor statelor să se folosească de influenţa lor asupra talibanilor pentru a încuraja respectarea drepturilor fundamentale ale omului”, a adăugat ea.

„De asemenea, fac apel la state să creeze zone sigure şi programe de reinstalare pentru femeile afgane care apără drepturile omului şi să pună imediat capăt expulzării femeilor afgane care cer protecţie”, a precizat Bachelet.

De la venirea talibanilor la putere în august, „numeroase femei afgane care luptă pentru drepturile omului, jurnaliste, avocate şi judecătoare au fost nevoite să fugă sau să se ascundă, deseori după ameninţări repetate. Multe şi-au pierdut toate sursele de venit”, a reamintit reprezentanta ONU.

În pregătirea reînnoirii misiunii politice a ONU prezentă în Afganistan (MANUA), prevăzută la mijlocul lunii martie, Bachelet a cerut ca viitorul mandat al acesteia să conţină şi o parte importantă consacrată protejării drepturilor omului.

Citește și : Dominic Raab îl apără pe BoJo în scandalul ‘Partygate’: ‘Este un nonsens!’

Intervenind după ea, Zarqa Yaftali, directoare a ONG-ului Women and Children Legal Research Foundation (WCLRF), a îndemnat Consiliul de Securitate să rupă tăcerea şi să ia poziţie în legătură cu milioane de afgani care sunt privaţi de drepturi.