DISTRIBUIȚI

Consiliul Uniunii Europene reiterează importanţa ca autorităţile române să pună accent pe consolidarea sistemului instituţional şi să ofere un răspuns îngrijorărilor exprimate de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Monika Panayotova, ministru adjunct pentru preşedinţia bulgară a Consiliului UE, relatează agerpres.

„Valorile comune – democraţia, egalitatea, statutul de drept şi drepturile omului – stau la baza UE. Fiecare stat membru trebuie să le respecte, să le protejeze şi să le promoveze. Statul de drept şi separarea puterilor s-au aflat mereu în atenţia Consiliului. Considerăm că dialogul şi cooperarea sunt necesare pentru a asigurarea celor mai bune standarde şi condiţii pentru cetăţenii noştri în toate statele membre”, a spus Monika Panayotova, în cadrul dezbaterii din plenul PE privind ‘ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România’.


Citește și : Věra Jourová : Modificările legilor justiţiei reprezintă un ‘moment crucial pentru România’

„Consiliul salută faptul că România a întreprins mai multe măsuri pozitive şi încurajează această ţară să profite de impulsul acestor reforme, mai ales în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei la toate nivelurile. Consiliul reiterează importanţa de a fi pus un accent pe consolidarea sistemului instituţional şi pe oferirea unui răspuns la toate îngrijorările exprimate de Comisie în cadrul MCV. Sperăm că va continua să fie eficientă comunicarea permanentă dintre autorităţile române şi Comisia Europeană, permiţând României să remedieze orice problemă existentă”, a mai spus ea.