DISTRIBUIȚI
IISD
european countries 3d illustration - european continent marked with flags

Consiliul a adoptat vineri un regulament care impune norme mai stricte privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi în întreaga UE pentru a limita punerea la dispoziție a acestora pentru publicul larg și pentru a asigura o raportare adecvată a tranzacțiilor suspecte, scrie mediafax.

„Aceste noi norme introduc restricții suplimentare pentru persoanele din rândul publicului larg în ceea ce privește accesul acestora la substanțe chimice care pot fi utilizate pentru fabricarea de explozivi artizanali. Obiectivul acestora este prevenirea fabricării ilicite de explozivi, având în vedere evoluția amenințărilor reprezentate de terorism și de alte activități infracționale grave la adresa siguranței publice”, spune Niculae Bădălău, ministrul român al economiei


Citește și : Rouhani acuză SUA că sunt o ‘ameninţare gravă la adresa stabilităţii regionale şi globale’

Precursorii de explozivi sunt substanțe chimice care pot fi utilizate în scopuri legitime, dar a căror utilizare ar putea fi și deturnată pentru fabricarea ilicită de explozivi artizanali.

Noile norme vor limita punerea la dispoziție a precursorilor de explozivi pentru publicul larg și vor asigura raportarea adecvată a tranzacțiilor suspecte de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, în special de către operatorii economici.

Regulamentul prevede două categorii distincte de precursori de explozivi: „restricționați”, care nu pot fi puși la dispoziție, introduși, deținuți ori utilizați de persoane din rândul publicului larg și „reglementați”, pentru care tranzacțiile suspecte ar trebui raportate de către operatorii economici.

Sub rezerva condițiilor prevăzute în regulament, statele membre își mențin posibilitatea de a institui sisteme de acordare de licențe, care ar permite anumitor precursori de explozivi restricționați să fie puși în continuare la dispoziția publicului larg, sub anumite niveluri de concentrație.

Sub rezerva unui control efectuat de către Comisie, statele membre vor putea, de asemenea, să aplice normele referitoare la precursorii de explozivi restricționați în cazul substanțelor chimice care nu fac obiectul regulamentului.

Noile norme impun, de asemenea, o serie de obligații în materie de formare și de sensibilizare privind operatorii economici care desfășoară activități de fabricare sau de vânzare de precursori de explozivi și autoritățile naționale de control.

Regulamentul va începe să se aplice după optsprezece luni de la intrarea sa în vigoare.

Citește și : Barnier a reiterat poziția UE privind Brexit: Acest tratat este singurul tratat posibil pentru o retragere ordonată

Regulamentul mai trebuie să fie semnat și publicat în Jurnalul Oficial al UE. Acesta va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării.

Actualul Regulament (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi restricționează punerea la dispoziție, introducerea, deținerea și utilizarea de către publicul larg a anumitor precursori de explozivi și stabilește norme privind raportarea tranzacțiilor suspecte.

Aceste restricții și controale s-au dovedit a fi insuficiente pentru a împiedica fabricarea ilicită de explozivi artizanali. De exemplu, cerința înregistrării tranzacțiilor nu descurajează și nici nu împiedică infractorii să achiziționeze precursori de explozivi.

În plus, anumite obligații din regulamentul existent, inclusiv cele care urmăresc să asigure transmiterea informațiilor de-a lungul lanțului de aprovizionare, nu sunt suficient de clare.