DISTRIBUIȚI

Consiliul de Securitate al ONU a prelungit marţi cu un an prevederile unei rezoluţii ce autorizează livrarea de ajutoare umanitare către populaţiile aflate în zonele controlate de rebeli din Siria, în pofida rezervelor exprimate de Rusia, China şi Bolivia, relatează AFP.

Rezoluţia a fost adoptată cu 12 voturi pentru şi trei abţineri – cele ale Rusiei, principalul aliat al Damascului -, Chinei şi Boliviei, conform agerpres .


Ambasadorul Suediei la ONU, Olaf Skoog, şi-a exprimat satisfacţia faţă de adoptarea, fără niciun veto, a acestui text de rezoluţie, ‘o realizare majoră’, în opinia sa. Este ‘o chestiune de viaţă şi de moarte pentru populaţie’, a afirmat la rândul său omologul său francez, Francois Delattre.

Citește și : Manifestații la Bruxelles împotriva unui proiect de reformă a pensiilor al guvernului

În acest an, dosarul sirian a divizat Consiliul de Securitate al ONU, uneori cu utilizarea de către Rusia a dreptului său de veto.

Circa trei milioane de persoane, din cele 13 milioane care au nevoie de ajutor în întreaga Sirie, beneficiază de ajutor acordat de ONU şi de ONG-uri populaţiilor care trăiesc în zonele rebele, potrivit ONU.

Rezoluţia, redactată de Suedia, Japonia şi Egipt, prevede o reînnoire a ajutorului transfrontalier şi peste liniile frontului până la 10 ianuarie 2019. În urma unei solicitări din partea Rusiei, rezoluţia cere secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ‘recomandări privind modul de consolidare a mecanismului de control al Naţiunilor Unite’ asupra acestui ajutor.