DISTRIBUIȚI
AFP

Consiliul de Securitate al ONU a păstrat marţi, într-o reuniune de urgenţă, un minut de reculegere pentru cei 60 de palestinieni ucişi în Fâşia Gaza de forţele israeliene în urmă cu o zi, relatează dpa, potrivit agerpres.

Coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a subliniat că nu există ‘nicio justificare’ pentru violenţele de luni din Fâşia Gaza, în cea mai sângeroasă zi de confruntări în enclava palestiniană începând din 2014.


Citește și : Melania Trump „va părăsi spitalul în două sau trei zile” (Donald Trump)

Mladenov, care le-a prezentat o informare celor 15 membri ai Consiliului, a vorbit despre ‘o zi tragică’ şi a cerut comunităţii internaţionale să se abţină de la măsuri unilaterale care să devieze Israelul şi Palestina de la procesul de pace.

Statele ar trebui să-şi unească eforturile pentru ‘a preveni o explozie care poate arunca întreaga regiune într-o confruntare mortală’, a mai declarat coordonatorul special al ONU.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a declarat că Israelul a acţionat cu reţinere în replică la protestele de masă desfăşurate luni de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza.

‘Care dintre noi ar accepta acest gen de acţiuni la graniţele sale? Nimeni nu ar face-o’, a declarat ea. ‘Nicio ţară din această sală nu ar acţiona cu mai multă reţinere decât a făcut-o Israelul’, a continuat Nikki Haley.

Citește și : Emmanuel Macron i-a prezentat secretarului general al NATO ‘rolul aparte pe care Franţa vrea să-l joace’ în cadrul Alianţei

‘Cei care sugerează că violenţele din Gaza au de-a face cu amplasamentul ambasadei americane se înşală amarnic. Mai degrabă, violenţa provine de la cei care resping statul Israel în orice amplasament’, a mai spus reprezentanta Statelor Unite.

Deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, luni, ‘nu subminează în niciun fel perspectivele de pace’, a mai spus ambasadoarea americană.