DISTRIBUIȚI
TV8.md

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat în unanimitate, vineri, la Geneva, o rezoluţie ce condamnă rasismul sistemic şi violenţa poliţiei, după o dezbatere istorică şi după înlăturarea unei menţiuni ce viza în mod specific Statele Unite, informează France Presse, potrivit agerpres.

Rezoluţia, prezentată de ţările africane în cadrul unei reuniuni de urgenţă convocată după moartea afro-americanului George Floyd în Statele Unite şi după protestele masive împotriva rasismului din întreaga lume ce au urmat, a fost adoptată prin consens de acest organism al ONU din care Washingtonul s-a retras în 2018.


Citește și : UE va stabili săptămâna viitoare o listă de ţări din afara blocului comunitar cu care vor fi redeschise frontierele

În versiunea sa iniţială, rezoluţia solicita crearea unei comisii internaţionale independente de anchetă pentru a face lumină asupra „rasismului sistemic” din Statele Unite. Acest tip de comisie este o structură la nivel înalt, rezervată în general crizelor majore, cum ar fi conflictul sirian. Însă textul a fost modificat şi nu mai vizează în mod specific Statele Unite, limitându-se să ceară Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, ”să pregătească un raport privind rasismul sistemic, încălcările dreptului internaţional în domeniul drepturilor omului şi relele tratamente împotriva africanilor şi persoanelor de origine africană de către poliţie”.

În rezoluţie se precizează că raportul comisarului ar trebui să analizeze în special „evenimentele care au condus la moartea lui George Floyd şi a altor africani şi oameni de origine africană, cu scopul de a ajuta la stabilirea răspunderii şi a justiţiei pentru victime” .

ONG-uri pentru drepturile omului au acuzat Statele Unite că au făcut presiuni pentru golirea textului de o mare parte din substanţa sa.

„Hărţuind alte ţări pentru a atenua ceea ce ar fi fost o rezoluţie istorică şi pentru a se exonera astfel de orice investigaţie internaţională, Statele Unite întorc din nou spatele victimelor violenţei poliţiei şi persoanelor de culoare”, a deplâns puternica Uniune a Americană a Libertăţilor Civile (ACLU).

Citește și : Trump, prins între trei crize istorice, cu cinci luni înainte de alegerile prezidenţiale

Miercuri, în deschiderea sesiunii Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet a denunţat „rasismul sistemic” şi a solicitat „despăgubiri şi scuze oficiale” pentru secole de nedreptăţi rasiale, dar fără să menţioneze Statele Unite. De asemenea, aproximativ 20 de înalţi oficiali ai ONU de origine sau descendenţă africană, inclusiv şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, au semnat în acea zi o declaraţie în nume personal, în care au menţionat că „simpla condamnare a expresiilor şi actelor de rasism nu este suficientă”.

Preşedintele Donald Trump a lansat cu o zi înainte, marţi, o reformă limitată a poliţiei, semnând un decret care interzice tentativele de strangulare controversate, cu excepţia cazului în care este în pericol viaţa poliţistului. Este puţin probabil ca aceste măsuri să-i satisfacă pe protestatarii americani care cer, printre altele, interdicţia totală a acestor practici. Andrew Bremberg, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite la Geneva, a subliniat „transparenţa” ţării sale în lupta împotriva discriminării rasiale şi a nedreptăţii, citând reforma lansată de Donald Trump.