DISTRIBUIȚI
Twitter

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va organiza vineri o sesiune specială consacrată Sudanului, unde represiunea exercitată de militari, care au preluat puterea, a făcut deja mai mulţi morţi printre cei care se opun puciului, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

Sesiunea va începe la orele 11:30 GMT, precizează un comunicat al celei mai înalte instanţe a ONU în materie de drepturi ale omului.


Citește și : Papa îi îndeamnă pe creştini să fie ‘săraci pe dinăuntru’ şi să nu caute bogăţie şi faimă

Aproape 50 de ţări, dintre care 17 sunt membre ale Consiliului, au cerut luni această reuniune de urgenţă, pentru a examina „implicaţiile situaţiei din Republica Sudan pentru drepturile omului”.

„Acţiunile militare sudaneze sunt o trădare a revoluţiei, a tranziţiei şi a poporului sudanez”, a acuzat într-un tweet ambasadorul Regatului Unit la Geneva, Simon Manley, care a distribuit cererea în numele a 48 de ţări.

Sudanul, ce a făcut parte dintre ţările care ceruseră iniţial această reuniune, nu mai figura marţi pe această listă, iar ambasadorul său la reprezentanţa permanentă a Sudanului la ONU, la Geneva, Ali Ibn Abi Talib Abdelrahman Mahmoud, numit în urmă cu numai un an, „a fost revocat”, potrivit unui comunicat al misiunii. El a fost înlocuit de adjunctul său, Osman Abu Fatima Adam Mohammed, fără alte explicaţii.

Manifestaţiile din Sudan, ce reunesc uneori zeci de mii de persoane care vin să denunţe puciul condus de generalul Abdel Fattal al-Burhan, s-au soldat deja cu 12 morţi printre manifestanţi şi cu aproape 300 de răniţi, potrivit unui bilanţ al sindicatului medicilor pro-democraţie.

Citește și : Boris Johnson: COP26 trebuie ‘să marcheze începutul sfârşitului’ pentru schimbările climatice

Poliţia sudaneză a susţinut, la rândul său, că nu a tras niciodată cu gloanţe reale.

Generalul Burhan, şeful armatei, a anunţat lunea trecută dizolvarea tuturor instituţiilor acestei ţări subminate de decenii de conflicte şi condusă din 1989 până în 2019 de Omar al-Bashir.