DISTRIBUIȚI
afp

Consiliul militar de tranziţie (CMT) din Sudan a anunţat marţi că anulează toate acordurile anterioare cu principala coaliţie de opoziţie, precum şi intenţia de a organiza alegeri anticipate după violenţele de luni din capitală, informează Reuters, potrivit agerpres.

Negocierile dintre CMT şi alianţa Declaraţia libertăţii şi forţelor de schimbare (DLFS) au ajuns într-un impas în pofida săptămânilor de negocieri care au avut loc.


Citește și: Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Eid al-Fitr

Deşi se convenise o perioadă de tranziţie de trei ani înaintea organizării de alegeri şi alcătuirea unui organ legislativ, discuţiile despre cine va avea mai multă influenţă, civilii sau militarii, într-un organism suveran care să conducă ţara în perioada celor trei ani de tranziţie la democraţie s-au blocat.

În anunţul făcut la televiziunea publică, general-locotenent Abdel Fattah al-Burhansaid a acuzat coaliţia de opoziţie că este egal responsabilă pentru întârzierea ajungerii la un acord final.

Burhan a declarat că alegerile vor fi organizate în termen de 9 luni.

Citește și: Londra și Berlin cer reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate pentru discutarea crizei din Sudan

Forţele de securitate au atacat tabăra de protestatari instalaţi în piaţa din faţa ministerului apărării din centrul capitalei în primele ore ale zilei de luni, surse medicale din partea opoziţiei afirmând că peste 35 de persoane au fost ucise şi mai multe rănite în cele mai grave violenţe de la înlăturarea preşedintelui Omar al-Bashir în aprilie.

Burhan a promis că va fi realizată o anchetă despre incidentul soldat cu morţi şi răniţi.

CMT a dezminţit acuzaţiile de „dispersare cu forţa” a protestarilor.