DISTRIBUIȚI

Experţi ai Consiliului Europei vor evalua, începând cu finalul lunii septembrie, nivelul de transparenţă financiară al activităţilor Vaticanului, a anunţat vineri un reprezentant al Sfântului Scaun, potrivit dpa şi agerpres.

Vizita experţilor din comitetul Moneyval (specializat în combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului) este considerată un test-cheie pentru progresul Vaticanului în acest domeniu.


Citeşte şi: Doi foşti preşedinţi din Panama sunt inculpaţi pentru spălare de bani

”Echipa de evaluare Moneyval este de aşteptat să-şi înceapă inspecţia la Sfântul Scaun şi Cetatea Vaticanului pe 29 septembrie 2020”, a spus preşedintele Autorităţii pentru informaţii financiare a Vaticanului (AIF), Carmelo Barbagallo.

Misiunea Moneyval la Vatican ar fi trebuit să se desfăşoare în luna aprilie, dar acest lucru nu s-a putut întâmpla din cauza pandemiei de COVID-19.

”Inspecţia este extrem de importantă. Rezultatele ei pot determina modul în care Vaticanul este perceput de comunitatea financiară” internaţională, a adăugat Barbagallo.

Citeşte şi: 20 de saudiţi sunt judecaţi în Turcia pentru asasinarea lui Jamal Khashoggi

În raportul său anual, AIF a menţionat că a primit 64 de informaţii despre activităţi financiare suspecte în 2019, faţă de 54 în 2018 şi 150 în 2017.

În cursul anului trecut, AIF a suspendat trei tranzacţii în valoare de 240.000 de euro, a îngheţat un cont bancar cu 179.000 de euro şi în 15 cazuri a predat procurorilor din Vatican potenţiale probe privind infracţiuni financiare.