DISTRIBUIȚI
MagnaNews

Consiliul Europei (CoE), o organizaţie umanitară pentru drepturile omului din care fac parte aproape toate statele europene, va organiza vineri la Helsinki o reuniune la nivel diplomatic care se aşteaptă să fie decisivă pentru statutul de membru al Rusiei, relatează dpa, potrivit agerpres.

Drepturile de vot ale Rusiei în Adunarea Parlamentară a CoE au fost suspendate după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014. Ca represalii la suspendare, Rusia a încetat să plătească taxele de membru.


Citeşte şi: Un F-16 american s-a prăbuşit în sudul Californiei – FOTO/VIDEO

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov urmează să participe la sesiunea de vineri în care Finlanda va preda Franţei preşedinţia rotativă a comitetului de miniştri al Consiliului.

În perioada premergătoare reuniunii, preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre „importanţa găsirii unei soluţii care să permită Rusiei să rămână în Consiliul Europei, cu toate drepturile şi obligaţiile”, a indicat săptămâna aceasta Ministerul de Externe al Franţei.

Luna aceasta se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea Consiliului Europei după cel de-al Doilea Război Mondial cu obiectivul de a apăra drepturile omului, democraţia şi statul de drept pe continentul european.

Citeşte şi: Jurnalist mexican ASASINAT în Playa del Carmen

„Sesiunea ministerială de la Helsinki are o importanţă decisivă pentru soarta Consiliului Europei”, potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul de Externe rus. Sesiunea ar trebui să aibă ca rezultat ”adoptarea de decizii concrete care să ghideze organizaţia spre evitarea unei crize instituţionale”, se arată în comunicat.

Criza a fost „provocată de privarea ilegală de drepturi a delegaţiei ruse în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei”, a precizat sursa citată.

Oficiali şi grupuri pentru apărarea drepturilor omului afirmă că statutul de membru oferă protecţie pentru poporul rus. Turcia a avut, de asemenea, probleme legate de finanţare în cadrul CoE.