DISTRIBUIȚI
The Council of Europe

Consiliul Europei i-a cerut vineri Rusiei să îi plătească Georgiei reparaţiile la care Moscova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru arestarea şi expulzarea colectivă a peste 1.000 de georgieni în 2006-2007, transmite AFP, potrivit agerpres.

Organism executiv al organizaţiei paneuropene pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului cu sediul al Strasbourg, ”Comitetul de miniştri şi-a exprimat din nou preocuparea constatând că plata nu a fost efectuată, la peste trei ani după expirarea termenului”, a indicat el în comunicat.


Citește și : OMS este îngrijorată cu privire la declinul testărilor Covid

În 2019, CEDO, instanţa judiciară a Consiliului Europei, a condamnat Rusia la plata către guvernul georgian, în termen de trei luni, a sumei de 10 milioane de euro cu titlu de prejudiciu moral pentru un grup de cel puţin 1.500 de cetăţeni georgieni, autorităţilor de la Tbilisi revenindu-le sarcina de a distribui fondurile între victime.

Această condamnare viza multiple încălcări ale drepturilor omului de către Rusia, care arestase, ţinuse în detenţie şi expulzase georgieni drept răspuns, potrivit guvernului georgian, la arestarea a patru ofiţeri ruşi în septembrie 2006, la Tbilisi. Între cele două ţări a avut loc un război în 2008.

Citește și : Rusia nu mai are unde să depoziteze o recoltă istorică de grâu