DISTRIBUIȚI
exit.al

Consiliul Europei este extrem de îngrijorat de multiplicarea actelor rasiste şi banalizarea discursurilor rasiste în Europa şi avertizează cu privire la riscurile discriminării reprezentate de inteligenţa artificială, indică un raport al organizaţiei publicat joi, transmite AFP, scrie agerpres.

În raportul său pe 2019, organismul independent al CoE însărcinat cu combaterea rasismului (ECRI) atrage atenţia asupra influenţei în creştere a politicilor ultranaţionaliste şi xenofobe în Europa.


Citește și : Grecia îşi va înăspri controalele la frontieră pentru a preveni răspândirea coronavirusului

De asemenea, ECRI avertizează în legătură cu ”evoluţii alarmante” cum sunt discursul bazat pe ură care dă tonul pe reţelele de socializare online, islamofobia, antisemitismul şi un mediu tot mai ostil ONG-urilor care operează pentru grupurile vulnerabile.

”Europa se confruntă cu o realitate teribilă: actele de violenţă inspirate de antisemitism, ura faţă de musulmani şi alte forme ale urii rasiale se multiplică într-un ritm alarmant”, a avertizat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, citând atacul comis săptămâna trecută în oraşul german Hanau şi soldat cu nouă morţi.

Citește și : OMS face apel la calm: Teama şi panica nu ajută!

Raportul ECRI menţionează probleme recurente ale discriminării faţă de musulmani, evrei, romi şi persoane de culoare în cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, apreciind că sunt necesare ”o abordare mai proactivă şi un sprijin pentru o educaţie incluzivă”.

În unele ţări, persoanele LGBTI continuă să fie victime ale hărţuirii, ameninţărilor şi violenţei, adaugă raportul citat.