DISTRIBUIȚI
Radio Chișinău

Austria cunoaşte o ascensiune îngrijorătoare a discursului xenofob, mai ales la adresa musulmanilor şi refugiaţilor, atrage atenţia Consiliul Europei, într-un raport făcut public marţi, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Discursul politic a luat conotaţii extrem de divizante şi ostile în mod special împotriva musulmanilor şi refugiaţilor’, menţionează Comisia europeană împotriva rasismului şi intoleranţei (ECRI), într-un raport referitor la situaţia din Austria până în decembrie 2019.


Citește și: Justin Trudeau exclude participarea Rusiei la summitul G7

Deşi Austria a ‘recunoscut recent lupta împotriva anti-ţiganismului ca o prioritate a luptei contra rasismului şi discriminării’, Comisia critică, în schimb, un ‘nivel ridicat de islamofobie care se reflectă într-un discurs public tot mai xenofob’.

Raportul mai constată o ‘sub-declarare a infracţiunilor motivate de ură’ şi relevă că ‘sunt semnalate în continuare acuzaţii de recurgere la profilare etnică de către poliţie împotriva persoanelor aparţinând comunităţilor minoritare, în special comunităţilor de culoare şi musulmane’.

În ce priveşte politica de integrare, Austria este felicitată pentru resursele investite în măsurile de integrare a celor nou-veniţi în ţară, mai ales pentru a învăţa limba şi a intra pe piaţa muncii.

În schimb, Viena a adoptat modificări legislative care ‘au introdus restricţii importante măsurilor în favoarea integrării, precum reîntregirea familială şi naturalizarea’.

Citește și: Autopsia independentă arată că George Floyd a fost UCIS prin strangulare

Pe partea pozitivă, ECRI evidenţiază ‘măsurile legislative vizând promovarea egalităţii persoanelor LGBTI’, citând autorizarea din 2019 a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, precum şi ‘eforturile făcute pentru a ameliora detectarea discursului de ură pe internet şi sprijinirea victimelor’.

Într-un răspuns pe mai multe pagini anexat raportului, guvernul austriac dă asigurări că ‘rămâne deplin angajat în lupta contra rasismului, xenofobiei, antisemitismului şi intoleranţei’.